Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

'Minek fejsze, ha bulldózert is bevethetsz'

2003.10.25. 15:04
Kalid Sejk Mohammed és egy hamburgi diák segítségével rekonstruálható a 2001. szeptember 11-ei sokkoló merénylet háttere - írja a Der Spiegel. Oszama bin Laden elvetette a korábbi ötletet, amely szerint kisrepülőgépekkel támadtak volna amerikai célpontokra.
A 2001. szeptember 11-én New York-i és washingtoni célpontok ellen elkövetett merényletek kitervelői részletes beismerő vallomást tettek az amerikai nyomozók előtt - írja legújabb számában a Der Spiegel hamburgi hírmagazin. Amerikai és német biztonsági szakembereknek meggyőződésük, hogy Kalid Sejk Mohammed és az egykori hamburgi diák, Ramzi bin as-Siba vallomásainak segítségével rekonstruálható a merényletsorozat előtörténete.

A beszámoló szerint 1996 óta fontolgatták, hogy repülőgépekkel amerikai célpontokat támadnak meg. Mohammed először robbanóanyaggal megtöltött kis repülőgépeket akart alkalmazni, de Oszama bin Laden, az al-Kaida szervezet vezetője a tervet állítólag azzal a mondattal vetette el, hogy "minek neked fejsze, amikor buldózert is bevethetsz". A biztonsági szakemberek szerint ez volt az a pillanat, amikor felmerült az utasszállító repülőgépek elrablásának gondolata.

A Hamburgból érkező diákokat 1999 és 2000 fordulóján Afganisztánban Oszama bin Laden maga kereste fel, miután hűséget esküdtek neki. Feltárták előttük, hogy "rendkívül titkos feladat" végrehajtására választották ki őket, s ehhez repülőgépet kell tudniuk vezetni. Bin as-Siba, a merényletek koordinátora 2001 februárjában Oszama bin Ladentől megtudta, hogy melyek lennének a célpontok.

Az ismert épületeken - a New York-i Világkereskedelmi Központ két felhőkarcolóján, a Washington melletti Pentagonon - kívül az amerikai parlament székhelye is a célpontok között szerepelt. Mohammed Atta, a Világkereskedelmi Központ egyik tornyának ütköző repülőgép pilótája és Bin as-Siba abban állapodott meg, hogy az egymás közötti kommunikációban a Porsche 911 kódszót használják.