Géza
-12 °C
-4 °C

A többség komolyan gondolja a szökőár túlélőinek megsegítését

2005.01.10. 14:45
A Baptista Szeretetszolgálat háromszázmillió, a Nemzetközi Vöröskereszt száznyolcvanhatmillió, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet eddig negyvenmillió forintot gyűjtött a szökőár sújtotta térség túlélőinek megsegítésére. A nagyobb összeggel adakozók kerülik a nyilvánosságot, de vannak, akik csak nevüket szeretnék viszontlátni a televízió képernyőjén.
"Nem az adófizetés megkerülése vagy hasonló okok miatt választom az anonimitást, hanem azért, mert nem várok dicséretet, elismerést, tömjénezést a segítségemért cserébe" - nyilatkozta G., aki a cunami áldozatainak megsegítésére százezer forintot ajánlott fel a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, mert mint fogalmazott, "nem tellett többre".

A tiszai árvíz károsultjait 1999-ben hárommillió forinttal támogatta. "Jelentős összegű végkielégítést kaptam korábbi munkahelyemtől, ebből tudtam segíteni; a pénzből a környezetemben élő rászorulóknak is jutott" - nyilatkozta a távközlésben és informatikában dolgozó adakozó, aki a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mellett a Magyar Karitasz számlájára szokta utalni felajánlásait.

Számlaszámok, telefonszámok

A Magyar Vöröskereszt december 27-én nyitotta meg segélyszámláját a 10300002-20329725-72273285 számlaszámmal. A Magyar Televízióval közös segélyakciójuk telefonszáma 437-6000, amelyen egyéni felajánlásokat lehet tenni.

Felajánlásokat küldhetnek a Baptista Szeretetszolgálat számlaszámára: 11736082-22054403 A 06-81-350-670 segélyvonalon vonalas telefonról is tehetünk felajánlásokat: minden hívás 1125 forintba kerül. Bővebb információért hívja a Baptista Alapítványt a 302-2929 telefonszámon.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adomány-számlaszáma: 11705008-20464565 Az adományok interneten is eljuttathatók a www.okumenikus.hu címről. A segélyszolgálat Srí Lankán tartózkodó munkatársai szerint nagy szükség lenne sátrakra, derült ki a szervezet közleményéből.

A perselypénzt is megkapják

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet a történelmi protestáns egyházak mellett a metodikus, az unitárius és az ortodox egyház, valamint magánszemélyek alapították. Magánszemélyektől és cégektől huszonötmillió, a református egyháztól tízmillió, az evangélikustól ötmillió forintot kaptak a délkelet-ázsiai szökőár áldozatainak megsegítésére. "A két történelmi protestáns egyház egynapi perselypénzét is megkapjuk" - mondta az Indexnek Fekete Dániel, a segélyszervezet sajtóreferense.

Az 1991-ben alakult Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a csecsenföldi háború áldozatait kétmilliárd forinttal támogatta, Afganisztánban kilenc iskolát és két egészségügyi központot építettek vagy újítottak fel, de a természeti katasztrófák sújtotta térségeket is segélyezik.
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet>>>

A többség nem gondolja meg magát

A Baptista Szeretetszolgálaton keresztül - évi harminchatezer forintért - jelképesen örökbe fogadhatunk egy délkelet-ázsiai gyermeket. "Az ötlet több évtizeddel ezelőtt született Nyugat-Európában" - mondja az Indexnek Szenczi Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője, akitől megtudtuk, hogy akciójuk nem is olyan jelképes. "Többen jelezték, hogy szívesen megismerkednének az örökbe fogadott gyermekkel, és mi nagy örömmel közvetítünk a személyes találkozó megvalósulásában. Vannak olyan erdélyi örökbe fogadott gyermekeink, akikkel a magyarországi család nemcsak levelez, hanem nyaranta vendégül is látja."

Az elmúlt két hétben Délkelet-Ázsiában a Baptista Szeretetszolgálat közvetítésével hétezer gyermeket fogadtak örökbe (a 2003. december végi iráni földrengés után ezerhétszáz volt ugyanez a szám), de Szenczi Sándor szerint tízezer gyermeknek lesznek jelképes magyar szülei. Az örökbefogadásokból kétszázötvenmillió, az egyéb felajánlásokból ötvenmillió forint készpénz gyűlt össze. A többség nem egy összegben, hanem tizenkét hónap alatt fizeti ki a harminchatezer forintot. "Az emberek nyolcvan-kilencven százaléka év közben sem gondolja meg magát" - számol be tapasztalatairól a szeretetszolgálat vezetője.
Baptista Szeretetszolgálat>>>
A "Fogadj örökbe"-program>>>

A közhellyel ellentétben

A Magyar Vöröskereszt a Magyar Televízióval közös segélyakciójában hétfő délutánig nyolcvannégy millió forintnál valamivel nagyobb felajánlás érkezett. Ezzel az összeggel Kató Ernő, a Magyar Vöröskereszt főtitkárhelyettese még nem készpénzként számol: "A televízió monitorán sokan megfuttatják a nevüket vagy cégük nevét, de a felajánlásokból hatvan-hetven százalék fut be a számlánkra, a többiek meggondolják magukat."

Ami tény, a Magyar Vöröskereszt számláján vasárnap estig több mint százkétmillió forint gyűlt össze adományokból. Kató Ernő szerint a média támogatása nélkül nem jött volna össze ennyi pénz, pedig Afrikában is sok ember hal meg természeti katasztrófák vagy pusztító háborúk miatt, de oda kevesebb figyelem jut. A főtitkárhelyettes szerint a közhellyel ellentétben a magyarok igenis képesek az összefogásra, bizonyítja ezt a tiszai árvíz vagy az iraki háború áldozatainak megsegítése.
Magyar Vöröskereszt>>>