Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az osztrákok is hibásnak találták a Rábát szennyező céget

2007.06.15. 11:31
A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet és az osztrák Zöldek elkönyvelhetik az első részsikert a Rába-szennyezés ellen folytatott küzdelmükben: az osztrák hatóságok váratlanul saját szennyvízmintákat vettek Feldbachban.

A Kurier című osztrák napilap pénteken azt írtam, a "lépéskényszerbe" került helyi hatóságok előre be nem jelentett módon saját szennyvízmintákat vettek Feldbachban, a Boxmark bőrgyár szennyvizéből. A Greenpeace és a magyar hatóságok szerint is a cég a felelős a Rába habzásért.


Eva Glawischnig-Piesczek, az osztrák parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke és magyar társa Katona Kálmán

A hivatalos hatósági mérések határérték-túllépést állapítottak meg több anyagnál: elsősorban a foszfátértékek voltak túl magasak, és a vizek tisztulását akadályozó, a habzásért felelős tenzidek esetében is jelentős volt a túllépés. A vastartalom sem felel meg a normának, írta a Kurier.

Wilhelm Plauder feldbachi járási elöljáró bejelentette, hogy beidézték a Boxmark üzem egyik felelősét. A Kurier szerint a céget pénzbírság fenyegeti, bár egyetlen mintavétel még nem mérvadó, a büntetés kivetéséhez többszöri határérték-túllépés szükséges. A Boxmark illetékese azt mondta a lapnak, hogy a bőrgyár műszakilag igényesebb és hatékonyabb szennyvíztisztítást akar bevezetni, de ez még hónapokig tarthat.

Ha a feldbachi üzem nem tesz eleget a folyószennyezés beszüntetésére vonatkozó követeléseknek, kénytelen lesz visszafogni napi termelését, írta a Kurier, hozzátéve, hogy a Rába-habzásért felelőssé tehető más üzemeket, például a wollsdorfi bőrgyárat a stájerországi vízügyi felügyelet a későbbiekben szintén felkeresheti.