Ágnes
-1 °C
2 °C

A Magyar Koalíció Pártja feljelentette Ján Slotát

2006.08.14. 17:28
Büntetőfeljelentést tett hétfőn a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Ján Slota ellen, aki számos esetben durva médianyilatkozatokban sértegette a magyarokat.
Ján Slota kijelentései egyértelműen kimerítik a nemzetgyalázás bűntettét - indokolta a feljelentést az MKP. Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott nyilatkozatában a júniusi választások után kormányzatiból ellenzéki pozícióba kényszerült szlovákiai magyar párt szerint a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota tevékenysége társadalmi szempontból több okból is veszélyes.

Az MKP szerint Slota egyrészt azért veszélyes, mert kijelentéseivel a magyar nemzetet és annak tagjait, ezzel együtt Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárait gyalázza, megalázza és rágalmazza, másrészt azért, mert elfogadhatatlan magatartásával nemkívánatos befolyást gyakorolhat a közvéleményre, mások gondolkodására, cselekedeteire is.

Slotáék bosszúról beszélnek

"Ján Slota már meglehetősen hosszú ideje, és rendszeresen szól a szlovákiai magyar kisebbséghez tartozó személyek ellen. Gyűlölettel teli kijelentései egyre nagyobb mértékű traumát és félelmet okoznak a magyar kisebbség számára a saját békés jövőjét illetően és egyben ellentéteket szítanak a szlovákok és a magyarok között" - áll az MKP sajtónyilatkozatában.

Slota pártjának szóvivője, Rafael Rafaj az MKP feljelentésének a hírére reagálva kijelentette: az MKP a Slota elleni feljelentéssel azt akarja megbosszulni, hogy az SNS feljelentése nyomán büntetőeljárás folyik az MKP ügyvezető alelnöke, Duray Miklós ellen, és az SNS több feljelentésében az MKP betiltását is követelte.

Duray Miklós cáfolta, hogy büntetőeljárás alatt állna. Közölte: Slota ellene szóló feljelentését a rendőrség ad acta tette. Az MTI értesülése szerint a magyarországi Magyar Vidék és Polgári Párt hétfőn szintén feljelentést kíván benyújtani Ján Slota ellen. A párt képviselői hétfőn délután Pozsonyban, Szlovákia Legfőbb Ügyészségén adják át a Slota elleni feljelentésüket.