Auguszta
-7 °C
0 °C

Feloldották az Ausztria elleni szankciókat

2000.09.12. 21:01
Az Európai Unió eddigi egyik legsúlyosabb diplomáciai válsága ért véget kedden: az EU feloldotta az Ausztria elleni szankciókat. A der Spiegel által idézett közlemény szerint a 14 tagország szankciói elérték céljukat, ezért fel lehet oldani őket. A francia elnöki hivatal bejelentése szerint azonban az FPÖ-nek a bécsi kormánykoalícióra gyakorolt hatása aggodalomra ad okot, a tizennégyek ezért "különleges éberséget" tartanak szükségesnek Jörg Haider Osztrák Szabadságpártjával szemben.
Az Unió példáját követve kedden Kanada is feloldotta a diplomáciai szankciókat. A kanadai kormány szintén az "bölcsek" jelentésének nyomán döntött így. Azonban az Egyesült Államok az EU-döntés ellenére sem változtat Béccsel szembeni politikáján. Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő hangsúlyozta: a két ország viszonyának jövője azon múlik, hogy mennyire tartják tiszteletben Ausztriában az emberi jogokat, mennyire ragaszkodik a kormány a tolerancia politikájához. Az USA továbbra is "szelektív" diplomáciai kapcsolatok tart fenn Ausztriával.

Thomas Klestil osztrák államfő megelégedéssel vette tudomásul az Ausztria ellen a 14 EU-tagállam által meghirdetett szankciók feloldását, míg Wolfgang Schüssel kancellár ezt az osztrák kormány nagy sikerének minősítette, s a sikert a kormány türelmének és szilárdságának tulajdonította.

A reakciók

Klestil elnök a televízió híradójának nyilatkozva kijelentette: az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kapcsolatos éberség - amelyet a szankciók feloldásáról kiadott közlemény továbbra is szükségesnek minősített - feleslegesnek látszik, mivel Ausztriában működnek a parlamenti struktúrák, s a parlamentben demokratikus politikai pártok foglalnak helyet.

Izrael szerdán élesen elítélte a büntetőintézkedések megszüntetését. Az izraeli miniszterelnöki hivatal szerdán nyilvánosságra hozott közleménye szerint "Ehud Barak kormányfő elítélte az Európai Uniónak a szankciók feloldására vonatkozó döntését és úgy tartja: mindaddig érdemes lett volna az intézkedéseket érvényben tartani, míg az osztrák kormány tagja az újfasiszta irányultságú Osztrák Szabadságpárt (FPÖ)".

Három bölcs
A három bölcs, azaz az Európai Unió által felkért három szakértő korábban a szankciók feloldását javasolta. E jelentésből, amelyre hivatkozva a 14 tagállam újból felülvizsgálta az osztrák kormánnyal fenntartott kétoldalú kapcsolatait, a 14 ország négy következtetést emel ki:
- a meghozott intézkedések hasznosnak bizonyultak
- az osztrák kormány nem tagadta meg a közös európai értékek iránt vállalt elkötelezettségét
- a 14 tagállam intézkedései, fenntartásuk esetén, céljukkal ellentétes eredményt hoztak volna,
- az FPÖ-t szélsőséges jellemzőkkel rendelkező jobboldali populista pártnak lehet tekinteni, amelynek jövőbeli alakulása bizonytalan.
Schüssel a kamerák előtt kijelentette: a győzelem hármas, mivel vita volt a tizennégyek között arról, hogy feloldják-e, vagy csak felfüggesszék a szankciókat, arról, hogy ez most történjék-e meg vagy egy későbbi időpontban, s végül azért is, mert a közlemény nem helyez kilátásba semmiféle intézményes megfigyelést. A 14 tagállam közötti kötélhúzást részletezve Schüssel azt is elmondta: volt olyan javaslat is, hogy vezessenek be immár hivatalos mechanizmust, amely fenntartaná Ausztria kirekesztettségét. Hozzátette, hogy Bécs is figyeli a többi tagállamokat.

Susanne Riess-Passer azt mondta, hogy az éberség mindig fontos, s ugyancsak hangsúlyozta, hogy Ausztria is éberen figyeli a többi EU-tagállamot, mert sok helyütt veszélyes fejlemények mutatkoznak.

A televízió párizsi tudósítója hírmagyarázatában arra mutatott rá: eléggé homályos, amit a közlemény az FPÖ-vel kapcsolatban megfogalmazott. Olyannyira, hogy nem tudni, ez a szövegrész puszta engedmény-e Franciaországnak, amely az utolsó pillanatig pártolta a szankciókat, avagy valóban a 14 tagállam közös véleménye - ez majd a közeli jövőben derül ki.

Az ellenzéki pártok közül Alfred Gusenbauer, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke üdvözölte a büntető intézkedések feloldását, s felszólította Benita Ferrero-Waldner külügyminisztert, hogy terjesszen a parlament illetékes bizottsága elé javaslatot arról, milyen külpolitikát kíván a továbbiakban folytatni Ausztria.

Vegyék komolyan a "bölcsek" bírálatát

Alexander Van der Bellen, a zöldek elnöke szintén üdvözölte a szankciók feloldását, ám úgy vélekedett, nem szabad egyszerűen napirendre térni afelett, ami kiváltotta ezeket, s arra intett, hogy Ausztria vegye komolyan a "bölcsek" jelentésében szerelő bírálatokat. Hozzátette: az EU-nak jogi mechanizmust kell kidolgoznia hasonló esetekre, s a leghelyesebb az lenne, ha külön biztos foglalkozna az emberi és polgári jogok kérdéseivel - mondta.

A New York-ban tartózkodó Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter "a józan ész és Európa győzelmének" nevezte az EU-döntést. Jörg Haider, az FPÖ volt elnöke és Ausztria leghevesebben támadott politikusa nem kívánt nyilatkozni, véleményét szerdán tartandó sajtóértekezletén fejti ki Klagenfurtban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!