Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Orosznak álcázhatják magukat a NATO-gépek

2005.09.30. 18:05
A NATO egy orosz hadászati felismerőrendszer birtokába juthatott, miután két héttel ezelőtt lezuhant egy orosz vadászrepülő Litvániában.

A két hete Litvániában lezuhant orosz vadászgéppel szigorúan titkos, barát-ellenség felismerőrendszer jutott a NATO birtokába, jelentette pénteken egy litván híriroda.

A jelentés szerint a felismerőrendszer lehetővé teszi orosz repülőgépek pilótáinak, hogy bevetésük során, számítógép segítségével, azonnal különbséget tudjanak tenni ellenséges és nem ellenséges repülő tárgyak között. Szakértők véleménye szerint e technikai ismeretek révén, bizonyos körülmények között, más országok harci gépei is képesek lehetnek arra, hogy magukat "orosznak álcázzák".

Orosz források eddig azt állították, hogy a szeptember 15-én lezuhant SzU-27 vadászgép fedélzetén lévő felismerőrendszer automatikusan szétroncsolódott a becsapódáskor. A litván hírügynökség viszont úgy tudja, hogy a berendezés csupán megsérült.

Vilniusban vizsgálóbizottság alakult annak tisztázása végett, miért hatolt be a fegyveres orosz vadászgép litván engedély nélkül a NATO légterébe. A SzU-27 pilótája továbbra is litván őrizetben van, noha Moszkva több ízben kérte már az ő és a géproncs átadását.