Vendel
6 °C
19 °C

Felszállás után kigyulladt és lezuhant egy orosz gép Moszkvánál, 71-en voltak rajta

2018.02.11. 13:29 Módosítva: 2018.02.11. 20:24

Eltűnt egy orosz személyszállító repülőgép a radarokról, közvetlenül azután, hogy felszállt a moszkvai Domogyedovói nemzetközi repülőtérről. A repülő belföldi járat volt, egy Orszk nevű, az orosz-kazah határ közelében lévő városba tartott.

A gép roncsai nagy területen szóródhattak szét
A gép roncsai nagy területen szóródhattak szét
Fotó: Stringer

A repülő fedélzetén 71-en voltak, 65 utas és hatfős személyzet, köztük három gyerek. Az utasok döntő része a kazah határnál lévő Orenburg megyében lakott. A repülőgépet a Szaratovszkije Avialinyii orosz légitársaság üzemeltette, 2010-ben gyártották a voronyezsi repülőgépgyárban, az Aeroflot leányvállalataként működő Rosszija légitársaság számára. A szaratovi központú cég tavaly februárban állította üzembe az An-148-ast. 

Az Interfax orosz hírügynökség azt írja, szemtanúk látták, ahogy a kigyulladt gép lezuhan az orosz főváros közelében. Az Interfax szerint a baleset a moszkvai agglomerációban, a belvárostól nagyjából 80 kilométerre lévő Argunovónál történt, nagyjából négy perccel a felszállás után. A hírügynökség szerint a tragédiának valószínűleg nincs túlélője, az MTI szerint sincs.

A moszkvai magyar nagykövetség konzulátusa szerint az áldozatok között magyar állampolgár nem volt. Az orosz hatóságok végül valamivel kettő után megerősítették a baleset, zuhanás tényét, a repülőgép roncsait megtalálták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és a szerencsétlenség miatt elhalasztotta Szaranszkba tervezett belföldi útját. Emellett mindenféle vizsgálatokat rendeltek el, egy kormánybizottság is foglalkozik majd vele, illetve egyebek mellett például a helyi légiközlekedési felügyelet és a kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) is, az ügyészséggel karöltve.

Az időjárás kedvező volt, a személyzet tapasztalt, a gép műszaki állapotával nem merült még fel panasz a Szaratovszkije Avialinyii szerint, ennek ellenére nem zárhatják ki az emberi és műszaki hibát sem. A hatóságok mindenesetre hamar kizárták a terrorista támadás lehetőségét a Newsru.com szerint. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport