Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Dél-Amerika nem csalódott Ratzinger győzelme miatt

2005.04.23. 14:53
A latin-amerikai felszabadítási teológiát "az inkvizíció utódszervezetének" vezetőjeként az új pápa fojtotta el, a dél- és latin-amerikai bíborosok a konklávén mégis Ratzingerre szavaztak, derült ki a német katolikus püspöki konferencia elnökével készült interjúból. XVI. Benedek pápai kihallgatáson mondott köszönetet az újságíróknak.
Karl Lehmann, a német katolikus püspöki konferencia elnöke szerint nem olyan nagy a csalódás Dél-Amerikában Joseph Ratzinger pápává választása miatt, mint sokan gondolják. Lehmann a Der Tagesspiegel című lapnak nyilatkozott, miközben egy másik német lap, a Bild szombati kiadásában arról írt, hogy a reformerként és Ratzinger, XVI. Benedek bírálójaként elkönyvelt Lehmannt, mainzi kardinálist az új pápa vatikáni szolgálatra akarja rábírni.

XVI. Benedek köszönete az újságíróknak
Külön pápai kihallgatáson mondott köszönetet szombaton XVI. Benedek a média dolgozóinak az elmúlt hetek vatikáni eseményeiről való tájékoztatásért. A német pápa - Joseph Ratzinger beiktatási szertartása vasárnap lesz - a bíborosok után második audienciáján (jelezve ezzel is, hogy elődjéhez, II. János Pálhoz hasonlóan kiemelkedő jelentőséget tulajdonít a tömegkommunikációnak) az újságírókat fogadta, ezúttal a VI. Pál teremben, ahol a média és az egyház kommunikációs segítőinek csaknem háromezer képviselője gyűlt össze.

Elsöprő többség

Lehmann szerint Ratzingert Közép- és Dél-Amerikában is nagyra tartják, még ha nem is ért egyet mindenki a hittani kongregációnak a latin-amerikai felszabadítási teológiával kapcsolatos elutasító álláspontjával. A kongregációt pápává választásáig Ratzinger vezette, II. János Pál a nyolcvanas évek elején tette meg "az inkvizíció utódszervezeteként" is emlegetett testület vezetőjének.

Lapértesülés szerint a pápaválasztó testületben végül is az elsöprő többség, a jelen lévő 115 bíborosból száz Joseph Ratzingerre szavazott.

A latin-amerikaiak Ratzingerre szavaztak

Lehmann a szombati lapinterjúban annyit elárult, hogy a 14 észak-amerikai bíboros szeretett volna közép-, vagy dél-amerikait a katolikus egyház élére, nem utolsó sorban azért, mert az Egyesült Államokban élők egyre nagyobb hányada spanyol anyanyelvű. Ugyanakkor jelezte, hogy a közép- és dél-amerikai kardinálisok Ratzingerre voksoltak.

Ugyancsak lapértesülés szerint az új pápa feladni készül az egyháznak az elváltakkal kapcsolatos eddigi kérlelhetetlen álláspontját. A jövőben az elváltak is részesülhetnének a szentségekben, például áldozhatnának.