Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szaddám féltestvére amerikai fogságban

2003.04.14. 07:08
Nem amerikai erők fogták el Vatban Ibrahim Haszant, Szaddám Huszein féltestvérét a szír határ közelében. Haszan az iraki elnök tanácsadójaként dolgozott, korábban a belügyminiszteri posztot is betöltötte. Tavaly egy rejtélyes lövöldözésben megsérült, állítólag Szaddám idősebb fia lőtte térden.
Amerikai fogságban van Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök féltestvére, akit az elmúlt napokban kerítettek kézre a szíriai határ közelében.

Amerikai források washingtoni idő szerint vasárnap éjjel újabb részleteket hoztak nyilvánosságra Vatban Ibrahim Haszan elfogásáról. Eszerint Szaddám Huszein féltestvérét "nem amerikai személyek" fogták el néhány nappal ezelőtt, s rögtön átadták őt az amerikai hadseregnek.

Élve vagy halva

Vatban Ibrahim Haszan Szaddám Huszein anyjának második házasságából született, s az elmúlt időszakban a bukott elnök tanácsadójaként szolgált. Az idézett amerikai források szerint nem állt túlságosan közel az elnökhöz, mivel Szaddám Huszein meglehetős gyanakvással volt féltestvére hűsége iránt. Ennek ellenére Vatban Ibrahim Haszan szerepel azon a listán, amelyet a Pentagon múlt pénteken állított össze, és az AP hírügynökség szerint annak az 55 személynek a nevét tartalmazza, akiket az amerikaiak élve vagy halva mindenképp kézre akarnak keríteni.

A források utaltak arra is: a Vatbantól kapott információk remény szerint segítik az Egyesült Államokat abban, hogy többet tudjon meg Szaddám Huszein családjáról, valamint arról, hogy hová menekülhettek a megbuktatott elnök legközelebbi munkatársai.

Családon belüli viszálykodás

Vatban Ibrahim Haszan 1991-ben belügyminiszter lett, de 1995-ben menesztették őt a minisztérium éléről. Tavaly megsérült egy rejtélyes lövöldözésben, amelynek nyomán hírek kaptak lábra a családon belüli viszálykodásról, sőt olyan információk is elterjedtek, hogy Szaddám Huszein idősebb fia, Udaj lőtte őt térden.

Amerikai részről nagy jelentőséget tulajdonítanak Vatban Ibrahim Haszan elfogásának, de még több reményt fűznek ahhoz, hogy egy vezető iraki tudós is, Szaddam Huszein tudományos tanácsadója megadta magát az amerikai erőknek. Tőle remélik ugyanis, hogy információkhoz juttathatja az Egyesült Államokat Irak - gyanított - biológiai, vegyi és nukleáris fegyverprogramjáról.