Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Megvette Fico a magyar szavazatokat?

2008.04.19. 11:28
A szlovák parlament csak a magyar képviselők támogatásával tudta elfogadni az EU jövőjét meghatározó reformszerződést. Az Új Szó értesülései szerint ezért a Magyar Koalíció Pártjának elnöke többek között egymillió koronát kért egy magyar könyvkiadó megmentésére.

Botrányba keveredett a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Csáky Pál. Az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerint többek között egymillió koronát kért a miniszterelnöktől egy könyvkiadó megmentésére, és cserébe biztosította a magyar voksokat egy fontos szavazásnál.

A felvidéki magyarokat képviselő párt április 9-én megszavazta a parlamentben a Lisszaboni Szerződést, és ezzel hatalmas blamázstól mentette meg a szlovák kormányt. Az EU alkotmányát helyettesítő szerződést idén kell minden tagállamnak ratifikálnia. A szlovák ellenzék sokáig nem volt hajlandó ezt megszavazni, mert így akarták kikényszeríteni, hogy a kormány enyhítsen az új médiatörvény szigorán. A kormány által előterjesztett médiatörvény ugyanis erősen korlátozza a sajtószabadságot, komoly lehetőséget adva helyreigazítások és ellenvélemények kötelező közlésének.

Az MKP azonban az utolsó pillanatban mégis a Lisszaboni Szerződés mellé állt, kivívva ezzel korábbi kolaíciós partnerei, a jobbközép szlovák ellenzéki pártok haragját. Csáky Pál pártelnök a döntést azzal indokolta, hogy Szlovákia és az EU közti hidat akarták erősíteni. Korábban arról cikkeztek a szlovák lapok, hogy cserébe a kormány megígérte, nem csorbítják a magyar oktatás jogait.

Az Új Szó szerint egy másik alku is lehetett a háttérben. Állítólag Csáky egymillió koronát kért a Madách Posonium nevű magyar nyelvű könyveket megjelentető kiadó megsegítésére. A Madách Posonium adta ki Csáky "Harmatos reggeli álmok" című kötetét is. A titkos alkut állítólag Bugár Béla szivárogtatta ki. Sokáig ő volt az MKP elnöke, ám 2007 tavaszán Csákyt választották a helyére. Az Új Szónak több forrásból is megerősítették, hogy Bugár több magyar képviselőnek is beszélt az egymillió koronás megállapodásról.

Csáky tagadja, hogy a Lisszaboni Szerződés kapcsán bármilyen alkut is kötött volna Robert Fico miniszterelnökkel. Az Új Szó szerint viszont többen megerősítették, hogy a két politikus találkozott a szavazás előtt.

A Madách Posonium tulajdonosa azt elismerte a lapnak, hogy levélben kért állami támogatást Ficotól. Dobos László azt is elmondta, hogy a levelet Csáky Pál közvetítésével kívánta elküldeni a miniszterelnöknek, de háttéralkuról vagy bármilyen titkos megállapodásról ő nem tud. Azt mondta, hogy 2,95 millió koronát kértek az államtól kulturális kiadványok megjelentetésére és ebből 1,25-öt meg is kaptak.