Judit
3 °C
7 °C

Megvette Fico a magyar szavazatokat?

2008.04.19. 11:28
A szlovák parlament csak a magyar képviselők támogatásával tudta elfogadni az EU jövőjét meghatározó reformszerződést. Az Új Szó értesülései szerint ezért a Magyar Koalíció Pártjának elnöke többek között egymillió koronát kért egy magyar könyvkiadó megmentésére.

Botrányba keveredett a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Csáky Pál. Az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerint többek között egymillió koronát kért a miniszterelnöktől egy könyvkiadó megmentésére, és cserébe biztosította a magyar voksokat egy fontos szavazásnál.

A felvidéki magyarokat képviselő párt április 9-én megszavazta a parlamentben a Lisszaboni Szerződést, és ezzel hatalmas blamázstól mentette meg a szlovák kormányt. Az EU alkotmányát helyettesítő szerződést idén kell minden tagállamnak ratifikálnia. A szlovák ellenzék sokáig nem volt hajlandó ezt megszavazni, mert így akarták kikényszeríteni, hogy a kormány enyhítsen az új médiatörvény szigorán. A kormány által előterjesztett médiatörvény ugyanis erősen korlátozza a sajtószabadságot, komoly lehetőséget adva helyreigazítások és ellenvélemények kötelező közlésének.

Az MKP azonban az utolsó pillanatban mégis a Lisszaboni Szerződés mellé állt, kivívva ezzel korábbi kolaíciós partnerei, a jobbközép szlovák ellenzéki pártok haragját. Csáky Pál pártelnök a döntést azzal indokolta, hogy Szlovákia és az EU közti hidat akarták erősíteni. Korábban arról cikkeztek a szlovák lapok, hogy cserébe a kormány megígérte, nem csorbítják a magyar oktatás jogait.

Az Új Szó szerint egy másik alku is lehetett a háttérben. Állítólag Csáky egymillió koronát kért a Madách Posonium nevű magyar nyelvű könyveket megjelentető kiadó megsegítésére. A Madách Posonium adta ki Csáky "Harmatos reggeli álmok" című kötetét is. A titkos alkut állítólag Bugár Béla szivárogtatta ki. Sokáig ő volt az MKP elnöke, ám 2007 tavaszán Csákyt választották a helyére. Az Új Szónak több forrásból is megerősítették, hogy Bugár több magyar képviselőnek is beszélt az egymillió koronás megállapodásról.

Csáky tagadja, hogy a Lisszaboni Szerződés kapcsán bármilyen alkut is kötött volna Robert Fico miniszterelnökkel. Az Új Szó szerint viszont többen megerősítették, hogy a két politikus találkozott a szavazás előtt.

A Madách Posonium tulajdonosa azt elismerte a lapnak, hogy levélben kért állami támogatást Ficotól. Dobos László azt is elmondta, hogy a levelet Csáky Pál közvetítésével kívánta elküldeni a miniszterelnöknek, de háttéralkuról vagy bármilyen titkos megállapodásról ő nem tud. Azt mondta, hogy 2,95 millió koronát kértek az államtól kulturális kiadványok megjelentetésére és ebből 1,25-öt meg is kaptak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?