Alfréd
-2 °C
2 °C

Felvonulás és tiltakozás az erőszak ellen

2001.09.18. 09:28
Erőszakellenes és szolidáris felvonulást hirdetett a magyarországi Humanista Mozgalom. A békemenetet szeptember 22-én rendezik, amelynek célja, hogy felhívja a magyar kormány figyelmét egy esetleges háború beláthatatlan következményeire. A mozgalom érvelése szerint a meglévő forrásokat a megkülönböztetés elleni küzdelemre kellene fordítani. Az Alba Kör Erőszakmentes Békemozgalom szintén közleményben kérte a kormányt, hogy ne vegyen részt egy bosszúhadjáratban. A Budapest Klub leszögezi: "A világ betegségét az a feltűnő igazságtalanság táplálja, amely gazdasági és társadalmi rendszerének strukturális hibájából fakad".

Szombatra hirdette meg a magyarországi Humanista Mozgalom azt a békefelvonulást, amelynek célja, hogy a felhívja a magyar kormány figyelmét: "ne kezdeményezzen és ne támogasson háborút, erőszakot, további emberéletek kioltását a világ egyetlen pontján sem". A Humanista Mozgalom úgy gondolja, hogy a bosszú helyett, a világ politikusainak a szegénység, a megkülönböztetés és kizsákmányolás megszüntetésére kellene a meglévő erőforrásokat használni. A mozgalom közleményében elítélte az Amerikát ért terrortámadásokat és a felvonulás a figyelemfelhívás mellett - a szervezők szándéka szerint - az áldozatok iránti szolidaritás kifejezése is lenne.

Kihasználják majd a tragédiát

"Az erőszak erőszakot szül. A szeptember 11-i erőszakos cselekményeket is az erőszak táplálta és hívta életre. Ha most az USA kormánya és más nyugati kormányok - közöttük a magyar kormány - az "egész civilizáció elleni támadásokról" beszélnek, akkor elfelejtik, hogy éppen ez a civilizáció felelős életek százezreiért a bolygó "nem nyugati" részein" - szögezi le a Humanista Mozgalom közleménye. A szervezők emlékeztetnek ara, hogy az USA hadipari gépezete ki fogja használni a tragédiát a pozíciói megerősítésére, amivel viszont "elő fogják készíteni a terepet a további terrortámadásoknak". A felvonulás szombaton este hat órakor, a Liszt Ferenc térről indul.

Éljünk a jogainkkal!

Szintén az erőszak gyökereinek felszámolására figyelmeztet az Alba Kör Erőszakmentes Békemozgalom is. Közleményük szerint "nincs olyan ok vagy cél, amely igazolhatja életek kioltását". Az Alba Kör felhívja a magyar kormányt, hogy "ne legyen bűnrészes egy ártatlan áldozatokat követelő bosszúhadjáratban és egy újabb erőszakhullám elindításában". Az Alba Kör kéri, hogy Magyar Állam nyilvánítsa ki, hogy nem vesz részt polgári célpontok elleni támadásban, és ezt elfogadhatatlannak tartja bármely más állam vagy a NATO részéről is". Az Alba Kör véleménye szerint Magyarországnak élni kellene a NATO-tagságból eredő jogokkal, és "kijózanító" szerepet kell, hogy betöltsön a nemzetközi színtéren. Az Alba Kör szintén az erőszakkultusz felerősödésétől tart, és figyelmeztet, hogy "egy erőszakos világban senki sem lehet biztonságban".

Új etika

A Budapest Klub állásfoglalása kijelenti: a New York-i Világkereskedelmi Központ és a washingtoni Pentagon ellen szeptember 11-én intézett kamikáze támadás végzetes jele a korunkat sújtó betegségnek, melyet "nem lehet legyőzni megtorlással, szemet szemért, fogat fogért elv alapján". A Humanista Mozgalomhoz hasonlóan úgy vélik: a terrortámadások a "világ stuktúrális hibáiból" fakadnak. A Klub kezdeményezésére szeptember 21-22-én nálunk is megrendezik a Planetáris Etika Világnapját, amelynek ars poeticája szerint szükség van egy új etikus magatartásra, amelyben "a mércénk nem egyedül a magunk és közvetlen környezetünk jóléte, hanem az egész 'ma már parányira szűkült' világ, a Föld és a rajta élő minden lény jóléte és sorsa".