Valér
2 °C
8 °C

Kirúgják szállodáikból az otthon nélkül maradt New Orleans-iakat

2005.11.16. 14:26
A hotelszobák ajtaja alatt bedugott szórólapokon hozta a Katrina hurrikán után otthon nélkül maradtak tudtára az amerikai katasztrófavédelem, hogy már csak két hétig állja számláikat. Az 59 894 szállodai szobát lefoglaló hurrikánáldozatok ugyan kaphatnak lakhatási támogatást, ha december 1-ig bérleti szerződést kötnek. Az érintettek szerint sem a támogatásra jogosultak, sem a bérbeadók nem kaptak megfelelő tájékoztatást a programról.

Két hetet adott a Katrina hurrikán elől elmenekülteknek az átmeneti menedéket nyújtó hotelek elhagyására az amerikai katasztrófavédelem, a FEMA, írja a Washington Post. A hurrikán számos louisianai otthonát elpusztította, országszerte 53 894 szállodai szobában élnek a vihar miatt otthon nélkül maradtak. A szállodák költségét a FEMA állta, de december 1-i hatállyal felmondta a szobákat.

A FEMA négy hete szabta meg a december 1-i határidőt, de a nyilvános kommunikációt csak most kezdte el. David Garratt, a FEMA megbízott vezetője - a katasztrófavédelem igazgatóját a Katrina után felmentették - szerint a hatóság mindent megtett, közleményt adott ki, újsághírt jelentetett meg és egy vállalkozót is megbízott azzal, hogy minden hotelszoba ajtaja alatt csúsztasson be egy tájékoztató szórólapot.

"Ha a FEMA-nak tényleg nincs terve azon túl, hogy szórólapokat dugdosson hotelszobák ajtajába, akkor két héten belül rengeteg ember válik otthontalanná" - nyilatkozta a Postnak Sheila Crowley, a Kisjövedelműek Lakhatási Szövetségének elnöke.

A FEMA elvileg továbbra is nyújthat lakhatási támogatásokat minimum három, legfeljebb tizennyolc hónapig. A támogatás legfeljebb 2358 dollár lehet havonta. A bökkenő, hogy a FEMA kizárólag a még december 1. előtt aláírt bérleti szerződéseket támogatja, azaz a hotelokban lakó menekülteknek alig két hete maradt - ráadásul erre az időszakra esik a legnagyobb amerikai ünnep, a négynapos hálaadás is - új otthon keresésére.

Az amerikai bérháztulajdonosok is panaszkodnak, mivel ők sem kaptak megfelelő tájékoztatást a FEMA támogatási programjáról, ami megnehezíti a támogatásigénylő űrlapok kitöltését. "A mai napig a témában kapott tájékoztatás egyrészt nem volt megfelelő, másrészt komoly zavarokat okozott. Nagyon nehéz lesz, ha nem lehetetlen, a hátralevő rövid idő alatt bérleti szrződést kötni a támogatásra jogosult családokkal" - mondta el a Postnak Jim Arbury, a Bérháztulajdonosok Nemzeti Tanácsának alelnöke. Arbury szerint "amúgy is kegyetlenség pont hálaadás után közölni az emberekkel, hogy ki vannak rúgva".

A Katrina pusztítása után három hónappal 2491-en még mindig menekülttáborokban laknak. Az 1,4 millió regisztrált hurrikán-áldozat közül félmillióan kaptak valamilyen otthonteremtési támogatást.