Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az USA nincs felkészülve a katasztrófákra

2006.04.27. 12:31
Megreformálhatatlan a Katrina hurrikán utáni kárelhárításban teljesen csődött vallott amerikai katasztrófavédelem, állapították meg hét havi vizsgálat után az amerikai szenátorok. Ezért a FEMA felszámolását és egy új katasztrófavédelmi ügynökség felépítését, illetve egy katasztrófaelhárítási akadémia felállítását javasolták.

Teljes egészében felszámolnák a Katrina hurrikán után hibát hibára halmozó, rosszul szervezett és alulfinanszírozott katasztrófavédelmet (Federal Emergency Management Agency - FEMA) az amerikai szenátorok. A két nagy párt képviselői hét havi vizsgálódás után teljes összhangban úgy vélekedtek, hogy a FEMA szervezetileg annyira alkalmatlan a nagyszabású katasztrófák kezelésére, hogy mindenki jobban járna egy új katasztrófavédelmi ügynökség felállításával.

Egy hónappal az újabb hurrikánszezon kezdete előtt a bizottság megállapításai szerint "az Egyesült Államok nincs felkészülve a katasztrofális események elhárítására". Az AP birtokába került kongresszisi jelentés szerint a szenátorok új ügynökséget állítanának fel, ami a FEMÁ-nál több forrást kapna és közvetlen kapcsolatban állna az elnöki stábbal is.

A szenátorok elvetették, hogy az új ügynökség a minisztériumoktól függetlenül működjön, a FEMÁ-hoz hasonlóan ezt is a Nemzetbiztonsági Minisztérium alá rendelnék, hogy adott esetben a csúőcsminisztérium kiemelt forrásaiból is részesedhessen.

A szenátusi jelentés bírálói szerint az új ügynökség felállításával csak megismételnék a FEMA felépítését - ami 2004-es átalakítása előtt a most vázolt hatáskörökkel bírt. "Úgy tűnik, csak újra feltalánák a kereket, aztán ezt nevezik változásnak" - jelentette ki az AP-nek Michael Brown, aki Bush barátjaként a Nemzetközi Arabs Telivér Társaság éléről ejtőernyőzött a FEMA élére, hogy belebukjon a Katrinát követő katasztrofális káoszba.

A szenátusi bizottság ugyanakkor határozott lépéseket javasol a katasztrófavédelmi munkatársak felkészítésének és felszerelésének javítására is. A Katrina hurrikán után még a kármentők közti kommunikáció sem működött egységes kommunikációs rendszer híján. A szenátorok ennek kiépítését javasolták, ahogy javaslatot tettek egy katasztrófaelhárítási akadémia létrehozására is. A szenátus szerint kulcskérdés a segélyek kiosztásának átláthatóbbá tétele is, hiszen a Katrinát követően a követhetetlen kiszervezések miatt felmerült a csalás és a sikkasztás gyanúja is.