Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Munkakerülő lett a bíró a feszület miatt

2006.02.02. 17:18
Felfüggesztettek állásából egy olasz bírót, aki nem volt hajlandó elfogadni a feszületet a tárgyalóterem falán. Luigi Tosti korábban egy menórát akart kiszögezni a tárgyalóteremben, s nem fogadta el azt sem, hogy olyan helyen dolgozzon, ahol semmilyen vallási jelkép nem látható.

Felfüggesztették állásából azt az olasz bírót, aki régóta sérelmezte, hogy feszület lóg az olaszországi tárgyalótermek falán, s jó ideje emiatt már nem is volt hajlandó dolgozni.

Luigi Tosti tavaly május óta nem jár be a közép-olaszországi Camerino bíróságára, azóta, hogy az illetékes olasz hatóság elutasította az olaszországi tárgyalótermek falán függő feszületek eltávolítására irányuló kérelmét. Tosti szerint e keresztény vallási jelkép diszkriminatív a más vallású vagy ateista vádlottakkal szemben.

"Szent és sérthetetlen jogom, hogy nem dolgozok úgy, hogy feszület van a fejem fölött" - jelentette ki az 57 éves jogász. Érvei azonban nem hatották meg az illetékes olasz szerveket: decemberben hét hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték hivatali kötelességszegés címén, e hét szerdáján pedig az olasz bírói szervezetet irányító testület felfüggesztette állásából.

Egy 1926-os - Benito Mussolini diktatúrája idején keletkezett - rendelkezés írja elő, hogy Olaszországban a tantermekben és a tárgyalótermekben ott kell lennie a feszületnek a falon. A tantermekre vonatkozó előírást nem tartják be szigorúan azóta, hogy egy 1984-es, Olaszország és a Vatikán között született megállapodás értelmében a katolikus vallás megszűnt államvallás lenni a dél-európai országban. A bírák fölött azonban továbbra is ott lóg a kereszt.

Tosti 2004 áprilisában úgy döntött, leteszteli a jogot, s a feszület mellé ki akarta szögelni a falra a zsidó vallás jelképét, a menórát is. Ezt azonban megtiltották neki, amit a bíró diszkriminációnak nevezett. Az egyik vallási jelkép betiltása, s közben egy másik engedélyezése, ez diszkrimináció - fejtette ki véleményét.

A bírónak felajánlották azt is, hogy dolgozzon egy külön tárgyalóteremben, ahonnan eltávolítják a keresztet, de Tosti elutasította az ötletet, mondván, ezzel a megoldással úgy érezné, mintha "gettóban" lenne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!