Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az istenit, b*sszál halálra

2007.02.06. 11:50
Egy eddig eltitkolt felvétel került a Sun bulvárlap birtokába egy brit alakulat elleni téves amerikai bombázásról. Két tapasztalatlan amerikai pilóta hibát hibára halmozva bombázta le a szövetséges alakulatot, egy brit katona halálát okozva.

Megszerezte annak a két pilótának a rádióforgalmazását a Sun, akik 2003 március 28-án, az iraki háború nyolcadik napján tévedésből lebombáztak egy brit alakulatot. A baráti tűzben egy brit katona, Matty Hull tizedes életét vesztette, négy társa súlyosan megsérült.

Örültek, majd bánkódtak

A felvételeken jól hallatszik, ahogy az első találat után örvendezik a két amerikai pilóta, akiket csak hívójeleikkel – Popov 35 és 36 – azonosítottak. "Nézd, hogy vonszolja a seggét, hahaha" - hallatszik Popov 36 hangja, amikor a repülő felvételein az látszik, hogy egy lebombázott brit katona megpróbálja kimenekíteni egyik társát a lángoló harcjárműből.

A pilóták – akik mindketten első éles bevetésükön repülő tartalékosok voltak – 98 másodperccel az első csapás után újra támadtak, és csak ezután jöttek rá, hogy irakiak helyett szövetségeseiket, a briteket támadják.

"Börtönbe jutunk, haversrác" - mondta ekkor a felvételek tanúsága szerint Popov 35. "Az istenit, b*sszál halálra" - felelte Popov 36.

Súlyos hibák

A Sun értékelése szerint a két tapasztalatlan pilóta hat súlyos hibája vezetett a tragédiához. A pilóták A-10 csatarepülőikkel egy amerikai akciót támogattak egy olyan területen, ahol brit csapatok is műveleteket hajtottak végre. A britek elvileg olyan zónában voltak, ahol az amerikaiak nem bombázhattak volna, ráadásul négy páncélozott szállítójárművük tetejét narancsszín paplannal borították le, hogy jól felismerhetőek legyenek.

Ehhez képest mégis áldozatául váltak a baráti tűznek. A Sun szerint a két pilóta a következő hibákat követte el. Amikor észrevették az iraki csapatokat, akiktől nyugatra három mérföldre voltak a britek, nem kértek pontos tájékoztatást a földön tartózkodó amerikai egységektől a szövetséges alakulatok helyzetéről.

Nem adtak meg pontos koordinátákat a megtámadott alakulatról, így nem is lehetett azonosítani, hogy irakiak helyett szövetségeseket bombáznak. A narancssárga figyelmeztető festést is figyelmen kívül hagyták. Negyedrészt, Popov 36 nem várta meg parancsnoka utasítását, hanem magától kezdett támadásba. Az ötödik hiba az volt, hogy bár Popov 35 tüzérségi jelzőtüzet kért a célpontra, Popov 36 nem várta meg ezt. A túlbuzgó pilóta ráadásul másodszor is visszatért a célpontra, amit még mindig nem azonosítottak pontosan.

Botrány

A súlyosabb tragédiát végül egy brit közlegény hősies beavatkozása akadályozta meg, aki a lángoló parancsnoki autó rádióján vészjelzést adott le és visszaparancsolta a támadó gépeket.

A Sun birtokába került felvételek komoly diplomáciai botrányt válthatnak ki, hiszen a brit katonai vezetés eddig az amerikaiakra hivatkozva azt állította, hogy az amúgy szigorúan titkos minősítésű felvétel nem is létezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!