Elindult a Hegyi döfés

2006.06.15. 10:14
A tálib rezsim elüldözése óta a legnagyobb szabású katonai offenzívába kezdtek az amerikai vezetésű szövetséges alakulatok és az afgán kormányhadsereg csapatai. A tizenegyezer katonát mozgósító Hegyi döfés célja az elmúlt hónapokban elszemtelenedett tálibok megrendszabályozása.

Tizenegyezer katona bevetésével nagyszabású hadműveletet kezdtek az afgán és a szövetséges csapatok az ország négy déli tartományában, a tálibok fellegváraiban. A Mountain Thrust (Hegyi döfés) nevű hadművelet célja a tavasszal látványosan megerősödőtt, harci kedvüket utcai felvonulásokkal fitogtató tálibok megtörése.

A tálib hatalom 2001. évi megdöntése óta ez a legnagyobb katonai akció Afganisztánban. A hadműveletben amerikai, brit, kanadai és afgán katonák vesznek részt. Az akció központja Uruzgán és Helmand. A korábbi hasonló offenzívákat legfeljebb néhány ezer fővel indították.

Benjamin C. Freakley vezérőrnagy, az afganisztáni amerikai erők hadműveleti parancsnoka egy interjújában elmondta, hogy a koalíciós és az afgán alakulatok a tálib harcosok búvóhelyeit fogják felkutatni és megtámadni Kandahárban, Helmandban, Zábulban és Uruzgánban.

Május közepe óta zajlanak a leghevesebb harcok a koalíciós erők és tálibok között azóta, hogy 2001 őszén utóbbiakat elűzték a hatalomból. Amerikai és afgán adatok szerint ebben az egy hónapban mintegy 550 ember - főleg lázadók, ezen belül mintegy 200 tálib - halt meg az összecsapásokban.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön