Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Diktatúrába süllyedt Oroszország

2004.12.21. 10:55
Összességében szabadabb lett a világ 2004-ben, de drámai változásként Oroszország 15 év után újra a totalitárius államok közé csúszott vissza. A Freedom House értékelése szerint az orosz parlamenti és az elnökválasztás sem volt szabad, Putyin ukrajnai beavatkozása pedig a legrosszabb időket idézte. Magyarország szabad állam maradt, a civil szervezetet továbbra is aggasztja a korrupció és a közszolgálati média pártossága.

Totalitárius államnak minősítette 2004-es országjelentésében Oroszországot a Freedom House. A szabadságjogok helyzetét évente elemző civil szervezet szerint a 2003-as parlamenti- és a 2004-es elnökválasztást sem lehet szabadnak nyilvánítani, Putyin pedig nyíltan korlátozza az ellenzéki erők cselekvési szabadságát.

Diktátor születhet

A Freedom House aggasztónak tartja Putyin egyre növekvő kontrolját a sajtó felett, illetve a kapitalista vállalkozások elleni állami támadássorozatot, mely Hodorkovszkij letartóztatásában és a Jukosz olajipari birodalom sajátos újraállamosításában teljesedett ki. Az 1989 óta a részben szabad kategóriába sorolt ország a szovjet időket idéző nem szabad besorolását az orosz külpolitika alakulása is indokolja.

A Freedom House különösen aggasztónak tartja Putyin nyílt beavatkozását az ukrajnai választásokba.

Szabadabb világ

Az elmúlt évben, Oroszországot leszámítva egy ország sem rontott vagy javított besorolásán. Összességében azonban a világ szabadabb lett, huszonhat ország javított eddigi pontszámán, ezzel szemben csak tizenegy rontott.

Szabad Magyarország, aggasztó korrupcióval

Európában sem történtek nagyobb változások, Magyarország értékelése minden területen változatlan. A Freedom House szerint a magyar sajtó szabad, a választások tisztességesek. Mindkét területen vannak azonban aggasztó jelenségek.

A civil szervezet szerint a 2002-es választásokon minden magyar párt többet költött a kampányra a megengedettnél. A sajtó ugyan szabad, az állami közszolgálati média pártatlansága azonban erősen megkérdőjelezhető. Továbbra sem javult a korrupciós helyzet állítják, utalva a K&H botrány kirobbanására.

Fejlődő Afrika

Pozitív változások Kelet-Európában, Afrikában és a Közel-Keleten voltak. A Freedom House értékelése szerint bár Ukrajnában elcsalták az elnökválasztás november 21-i második fordulóját, az utána következő események a civil mozgalmak megerősödését és a bíróságok függetlenségének növekedését jelzik. Hasonlóan pozitívan értékelte a szervezet a grúziai szabad választásokat is. Jellemző, hogy a totalitárius államok közé visszacsúszó Oroszország ebben a két országban próbált beavatkozni a változások ellenében.

Észak-Afrikában és a Közel-Keleten főként a nők és a civil szervezetek helyzete javult.

Nyolcan a szégyenpadon

A Freedom House értékelése szerint a világ nyolcvankilenc országa számít szabadnak, 54 részben szabadnak, 49 ország nem szabad. A legjobb eredményt Nyugat-Európa érte el, 25 országából csak a hagyományosan idesorolt Törökország kapott részben szabad besorolást.

A politikai és a polgári szabadságjogokat elemző szervezet felmérése nyolc országnak adta mindkét területen a legrosszabb pontszámot. A 2004-es országjelentések szerint a világ legbrutálisabb diktatúrái Burma, Kuba, Líbia, Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Szudán, Szíria és Türkmenisztán. A nyolc ország mellé két régiót is besoroltak, a kínai elnyomás alatt álló Tibet és a tíz éve tartó háborúskodásban atomjaira szakadt Csecsenföld is a világ legkevésbé szabad részéhez tartozik.