Ödön
2 °C
11 °C

Gyurcsány egy volt a sok közül

2007.10.19. 13:16
Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a Gyurcsán Ferenccel folytatott lisszaboni megbeszélése egy volt a sok informális találkozó közül. Fico a magyar kormányfő szlovákiai útjának időpontjáról akart tárgyalni, de csak a látogatás előkészítéséről esett szó.

Robert Fico szlovák kormányfő a TASR hírügynökségnek pénteken azt nyilatkozta, hogy a Gyurcsány Ferenccel lezajlott csütörtök esti lisszaboni megbeszélése csupán egy volt az ottani számos informális találkozó közül. Fico kijelentette: "Én nem Gyurcsány miatt jöttem Lisszabonba".

Robert Fico a múlt héten elküldött levelében hivatalos szlovákiai látogatásra invitálta Gyurcsány Ferencet, aki már korábban jelezte, pozitív gesztust vár Pozsonytól. Fico lisszaboni útja előtt tett nyilatkozatában arra utalt, hogy kettejük informális megbeszélésének igen nagy jelentőséget tulajdonít, mert Gyurcsány Ferenc szlovákiai útjának időpontjáról akar tárgyalni.

A szervezők már megvannak

Csütörtök este, élve a lisszaboni EU-csúcs kínálta alkalommal, a két kormányfő csak abban állapodott meg, hogy Gyurcsány hivatalos szlovákiai látogatását Kiss Péter kancelláriaminiszter és Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes fogja előkészíteni. Erről Fico csak pénteken nyilatkozott.

"....Ez egy informális találkozó volt, amelyen mindkét fél hangot adott az utóbbi napokban és hetekben végbement eseményekkel kapcsolatos álláspontjának" - idézte Ficót a TASR. A szlovák kormányfő ezután arról szólt, hogy szerint mindkét fél ki akar alakítani olyan mechanizmusokat, amelyek a jövőben alkalmasak lehetnek a magyar-szlovák viszony kiéleződésének megelőzésére.

Nem tudni, meddig tart az előkészítés

A szlovák kormányfő ismétlődő kérdésekre sem válaszolta meg, vajon Gyurcsány Ferenc elfogadta-e a Szlovákiába szóló meghívást. "Ha valakit felkérünk egy látogatás előkészítésére, felteszem, ebből az következik, hogy jönni akar" - mondta Fico. Külügyminisztere, Ján Kubis is csak annyit mondott, korai még arról beszélni, vajon mennyi ideig tarthat Gyurcsány Ferenc látogatásának előkészítése, de most "az a fontos, hogy megállapodásra jutottunk."

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint Gyurcsány látogatását alaposan elő kell készíteni. Meg kell vizsgálni a szlovák fél szándékát, hogy valóban akar-e pozitív elmozdulást a kétoldalú viszonyban, vagy csak propagandacélokra akarja felhasználni a miniszterelnöki találkozót, reagált Csáky Pál a két miniszterelnök csütörtök esti lisszaboni megbeszélésére.

A találkozó célja Robert Fico szándéka szerint, hogy - miután hivatalos szlovákiai látogatásra hívta meg Gyurcsány Ferencet – kiderüljön, kész-e a magyar miniszterelnök eleget tenni a meghívásnak.

Közös múlt - közös jövő

Csáky hangsúlyosan fontosnak tartja, hogy ellenőrizék annak a 14 pontból álló "Közös múlt - közös jövő" című megállapodásnak a teljesítését, amelyet a két miniszterelnök nyáron, a visegrádi országok miniszterelnökeinek pozsonyi csúcstalálkozóján tartott kétoldalú megbeszélésén írt alá. Ebben rögzítették Magyarország és Szlovákia kapcsolatrendszerének kereteit, mindazokat a teendőket, amelyeket a feleknek a két ország rendezett viszonyának érdekében meg kellene valósítaniuk.

Miközben a szlovák térfélen a Magyar Gárda létrejötte ingerli a kedélyeket, Fico a magyar államfő nem hivatalos szlovákiai látogatása ellen szólva kiparancsolással fenyegette meg Sólyom Lászlót. Azt azonban nem tudni, Fico felvetette-e a Magyar Gárdával kapcsolatos aggodalmait, és hogy tett-e bármiféle gesztust a magyar fél irányába. Annyi bizonyos, hogy Fico a portugál fővárosba érkezésekor azt nyilatkozta: "Én nem tudom, mi a gesztus. Tegyek talán magánlátogatást Budapesten?"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?