Huba
17 °C
33 °C

Gyurcsány feketézett egyet Ficóval

2007.10.19. 07:54
Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök a lisszaboni Európai Uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozója után leült egy kávéra a két külügyminiszter, Göncz Kinga és Jan Kubis társaságában. Az informális megbeszélésen egy találkozó előkészítéséről is megállapodtak - tájékoztatott közleményében Daróczi Dávid, kormányszóvivő.

A közlemény szerint Gyurcsány Ferenc a csaknem húszperces informális beszélgetés elején részletesen beszámolt szlovák kollégájának arról, hogy "mennyi rossz érzés halmozódott fel Magyarországon az elmúlt hetekben; Robert Fico pedig kifejtette, mi okoz gondot Szlovákiának."

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a két miniszterelnök egyetértett abban, hogy közös érdek elkerülni a két nemzet történelmi öntudatát és önérzetét sértő lépéseket és nyilatkozatokat. Ebben van felelőssége mindkét kormánynak.

Gyurcsány Ferenc és partnere megállapodtak abban, hogy felkérik Kiss Péter kancelláriaminisztert, illetve Dusan Čaplovič miniszterelnök-helyettest, hogy belátható időn belül kezdjenek el előkészíteni egy találkozót a két miniszterelnök között - zárul a dokumentum.

Fico röviddel a találkozó előtt Lisszabonban a Magyar Gárda ügyével hozakodott elő. "Mi a Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű fura szervezetet igen gyorsan ráncba szedtük, de ha valaki efféle "gárdatagokkal" lépne Szlovákiába, azt ennél is gyorsabban ráncba szednénk" - hangoztatta a békülő beszélgetés előtt a szlovák politikus.