Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Gyurcsány feketézett egyet Ficóval

2007.10.19. 07:54
Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök a lisszaboni Európai Uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozója után leült egy kávéra a két külügyminiszter, Göncz Kinga és Jan Kubis társaságában. Az informális megbeszélésen egy találkozó előkészítéséről is megállapodtak - tájékoztatott közleményében Daróczi Dávid, kormányszóvivő.

A közlemény szerint Gyurcsány Ferenc a csaknem húszperces informális beszélgetés elején részletesen beszámolt szlovák kollégájának arról, hogy "mennyi rossz érzés halmozódott fel Magyarországon az elmúlt hetekben; Robert Fico pedig kifejtette, mi okoz gondot Szlovákiának."

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a két miniszterelnök egyetértett abban, hogy közös érdek elkerülni a két nemzet történelmi öntudatát és önérzetét sértő lépéseket és nyilatkozatokat. Ebben van felelőssége mindkét kormánynak.

Gyurcsány Ferenc és partnere megállapodtak abban, hogy felkérik Kiss Péter kancelláriaminisztert, illetve Dusan Čaplovič miniszterelnök-helyettest, hogy belátható időn belül kezdjenek el előkészíteni egy találkozót a két miniszterelnök között - zárul a dokumentum.

Fico röviddel a találkozó előtt Lisszabonban a Magyar Gárda ügyével hozakodott elő. "Mi a Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű fura szervezetet igen gyorsan ráncba szedtük, de ha valaki efféle "gárdatagokkal" lépne Szlovákiába, azt ennél is gyorsabban ráncba szednénk" - hangoztatta a békülő beszélgetés előtt a szlovák politikus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?