Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Fico csak a főügyész válaszát küldi Magyarországnak

2008.11.17. 00:58
A szlovák kormányfő az állami televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy nem érti miért nem a szombati révkomáromi találkozón kérte Gyurcsány, hogy független vizsgálatot rendeljenek el a dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásról. Fico szerint a szlovák legfőbb ügyész véleménye éppen elegendő.

Robert Fico várhatóan Szlovákia legfőbb ügyészének álláspontját küldi meg válaszul Gyurcsány Ferencnek, aki vasárnap levélben kérte a szlovák kormányfőt, hogy a dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásról folytasson le egy önálló, a rendőrségtől független vizsgálatot, és annak eredményét küldje meg Magyarországnak.

„Nem egészen értem, miért nem tegnap (a révkomáromi találkozón) fogalmazta meg ezt az elvárását Gyurcsány Ferenc" - mondta Fico vasárnap este a TA3 szlovák hírtelevízió stúdiójának vendégeként. Fico a legfőbb ügyész, Dobroslav Trnka parlamenti bizottság előtt elhangzott megállapítására hivatkozott, amely szerint a szlovák rendőrség Dunaszerdahelyen a szlovák törvényeknek megfelelően lépett fel.

„Az az érzésem, hogy (Gyurcsány Ferenc) a tegnapi komárnói találkozón és az odahaza, a híveitől és az ellenfeleitől begyűjtött kritika birtokában most mintha gyorsan valamilyen elveszített versenyt igyekezne megnyerni, de semmi gond: ha írt, én majd válaszolok. Azt hiszem, a dunaszerdahelyi történésekkel kapcsolatosan a szlovák kormány álláspontja nagyon világos. Nekünk elegendő a legfőbb ügyész véleménye" - mondta Fico.

A TA3 megkérdezte Ficót: szokványosnak tekinti-e a Gyurcsány Ferenc levelében megfogalmazott elvárást, és vajon van-e a szlovák-magyar alapszerződésnek olyan rendelkezése, amely a másik felet válaszra kötelezné?

Fico erre nem tudott egyenes választ adni, de mint mondta: számos, Gyurcsány Ferenc által megfogalmazott dologról nem a révkomáromi megbeszélésük során, hanem csak az azt követő sajtótájékoztatón értesült. Ilyen volt például az, hogy az őt Budapestre invitáló meghívás sem a négyszemközti megbeszélés alatt, hanem csak a sajtótájékoztatón hangzott el.  • Vennék
  • Hírek