Benedek
-4 °C
5 °C

Fico a szlovákiai magyar pártot okolja a feszültségért

2006.08.31. 21:25
Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a pozsonyi Magyar Koalíció Pártja okolható a nemzetiségi feszültségekért. A korábbi szlovák kormányfő, Dzurinda sem ért egyet az MKP-val. Ugyanakkor az egyik európai politikus elítélte az idegengyűlölet szlovákiai megnyilvánulásait.


Robert Fico
Robert Fico szlovák miniszterelnök elsősorban a Magyar Koalíció Pártját (MKP) tette felelőssé az országában kialakult nemzetiségi feszültségért, a magyarok elleni támadásokért abban a nyilatkozatban, amelyet a közszolgálati televízió Az Este című műsorának adott, és amelyből az MTV csütörtök esti híradójában hangzottak el részletek.

Az ugyanott idézett Bugár Béla pártelnök határozottan visszautasította a szlovák kormányfő állításait.

Robert Fico nyilatkozatában arra hivatkozott, hogy "az MKP vezetői mindennapos vendégek a magyar minisztériumokban, hivatalokban, folyamatosan egyeztetnek", és - mint mondta - azt hiszi, hogy "a mostani helyzet, elsősorban az ő érdemük".

Ez csak az MKP-ról szól?

"Azt hiszem, ez a téma egyedül csak az MKP-ról szól. Én már többször megmondtam, hogy a kialakult helyzet csak nekik felel meg. Az MKP vezetői gazdasági és szociális téren is kudarcot vallottak, hisz ma Szlovákiában épp azokon a magyarlakta területeken a legnagyobb a szegénység, ahol az elmúlt nyolc évben az ő hatalmuk dominált. Úgy tűnik, vissza akarnak kerülni a politikai hatalomba, és ezért egyes egyedi esetekből, melyek bárhol előfordulhatnak a világban, politikai hasznot akarnak húzni" - idézte a híradó Ficót.


Bugár Béla

Bugár Béla pártelnök erre reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban éppen ők kezdeményezték azt a csütörtöki szlovák hatpárti egyeztetést is, amelyen egy közös, nemzetiségellenes cselekményeket elítélő közleménytervezetről tárgyaltak.

Bugár úgy fogalmazott: "ekkora butaságot már rég nem hallottam, illetve hallottam, de ez 1998 előtt volt, a meciari kormányzat ideje alatt. Ezt nagyon keményen vissza kell utasítanom" - idézte a televízió a szlovákiai magyar politikust.

Fico az interjúban, a riporter felvetésére, miszerint országa nem tesz eleget az idegengyűlölet megfékezésére, azt mondta, náluk már börtönben ülnek néhányan idegengyűlölet miatt. "Magyarországon ül valaki idegengyűlölet miatt börtönben? Attól tartok, nem" - mondta Fico. Interjúja végén, az elhatárolódást sürgető kérdésre pedig azt mondta, már legalább tízszer megtette.

Az Európai Parlament is aktivizálódik

Az Európai Parlament szocialista frakciójának döntése alapján Martin Schulz frakcióvezető a közeljövőben levelet ír Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, amelyben kifejti, hogy a szlovákiai történések és a helyi kormány erre adott reakciója elfogadhatatlan az Európai Unió és az európai szociáldemokrácia értékrendje számára - közölte az MTI-vel a magyar szocialista EP-delegációt vezető Tabajdi Csaba (MSZP) brüsszeli irodája csütörtökön.


Martin Schulz

A levélben felhívják a szlovák szociáldemokrata párt elnökének figyelmét arra, hogy Szlovákia időben és megfelelő módon határolódjon el a rasszizmus és idegengyűlölet minden megnyilvánulásától. Az EP-frakció elnökségének szerdai ülésén a frakció vezetése úgy döntött, hogy ha folytatódnak a szlovákiai szélsőséges események, akkor a szeptember 25-28. között tartandó strasbourgi plenáris ülésen napirendre tűzik a kérdést, akár határozati javaslattal.

"Jó lenne, ha végre a szlovák vezetők megértenék, hogy Európa nem tűri, ha egy kormány nem határolódik el időben, határozottan és teljes mértékben bármiféle gyűlöletbeszédtől és ami a legrosszabb, a fizikai támadásoktól" - áll a közleményben.

Szájer szerint is aggódik Európa

Aggasztónak tartja az Európai Unió finn elnöksége azt, ami jelenleg Szlovákiában történik - adta értésre Matti Vanhanen miniszterelnök csütörtökön Helsinkiben az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának vezetőségét fogadva, az elnökségi tagok közé tartozó Szájer József (Fidesz-MPSZ) beszámolója szerint.

A magyar delegációvezető - mint az MTI brüsszeli irodájának telefonon nyilatkozva elmondta - a találkozó során kérte, hogy a soros EU-elnökség figyeljen oda erre a kérdésre.

Elítélte a szlovákiai megnyilvánulásokat az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke

Elítélte az idegengyűlölet és intolerancia szlovákiai megnyilvánulásait egy fiatal magyar nőt ért közelmúltbeli támadás kapcsán csütörtökön az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének elnöke, René van der Linden.

"Az idegengyűlölet és az intolerancia összeegyeztethetetlen a demokrácia alapvető értékeivel, és folyamatos fenyegetést jelent az európai békére és stabilitásra" - állt az ET internetes honlapján közzétett közleményben.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a demokratikus értékeket tiszteletben tartó politikusoknak állást kell foglalniuk a politikában megjelenő fajgyűlölő és idegengyűlölő megnyilvánulásokkal szemben.

Elkezdődhet egy magyar-szlovák dokumentum kidolgozása

A magyar és a szlovák külügyminiszter a hét végén elkezdhet dolgozni egy olyan nyilatkozaton, amely a két ország közötti megbékélési dokumentum alapjául szolgálhat. Erről a magyar külügyi tárca szóvivője beszélt csütörtökön az MTI-nek.

Találkozik a magyar kormány elképzeléseivel, hogy begyógyítsuk a történelem során a magyar és a szlovák nép viszonyában keletkezett vélt vagy valós sebeket - hangsúlyozta Polgár Viktor.

Dzurinda sem ért egyet az MKP-val

A szlovák parlamenti pártok a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) meghívására csütörtökön egyeztettek a magyar párt szélsőséges nacionalista megnyilvánulásokat és magyarellenes atrocitásokat elítélő, megbékélést szorgalmazó nyilatkozattervezetéről, de a dokumentumot nem írták alá, jóllehet a szélsőségek összeférhetetlen megnyilvánulásait rendre elítélték.

Az egyeztetésen éppen az MKP-vel korábban nyolc évig együtt kormányzó Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDK) elnöke, Mikulás Dzurinda volt kormányfő kardoskodott a tervezet ellen, aki szerint "az MKP javaslata nem egyeztethető össze a szlovák nemzet és az állam érdekeivel".

Dzurinda utóbb azzal indokolta álláspontját, hogy az MKP nyilatkozattervezete az európai szervezetek nem kívánatos szlovákiai monitorozását vonná maga után.

Összehívják a magyar-szlovák vegyesbizottságot

A kialakult helyzetben biztató előrelépésnek számít, hogy a felek az MTI értesülése szerint megállapodtak a kisebbségi kérdésekben illetékes magyar-szlovák vegyes bizottság mielőbbi összehívásáról.

Válaszul a budapesti szlovák nagykövetnek három napja átadott magyar szóbeli diplomáciai jegyzékre, csütörtökön Pozsonyban a szlovák fél hasonló jegyzékben ismertette álláspontját.

A szlovák kormány "egyértelműen elítéli a szélsőséges jelenségek mindegyikét és a Szlovákia területén megtörtént incidenseket", amelyek ügyében az ország rendőrsége teljes elszántsággal nyomoz, s ahogy eddig, úgy a továbbiakban is szigorúan megbünteti az elkövetőket - hangzik a pozsonyi kabinetnek az MTI-hez eljuttatott közleménye.

Pozsony nyugtalanítónak ítéli meg a magyarországi reagálásokat és a kérdés mértéken felüli bevitelét a médiába. A szlovák diplomácia nyomatékosan hangsúlyozza, hogy "a koalíciós kormány egyetlen pártja sem tekinthető szélsőségesnek".