Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Robert Fico elutasította Gyurcsány hat pontját

2008.12.03. 14:16
Bár Gyurcsány Ferenc nem kért sokat, Robert Fico még azt is visszautasította. A november 15-i szlovák–magyar csúcs egyet nem értése után a szlovák kormányfő nemet mondott a hatpontos csomagra.

Gyurcsány hat pontja

1. A kormányok kiemelten kezelik a kisebbségi oktatást.
2. A nemzetiségi iskolák szabadon használhassák a másik országba kiadott tankönyveket.
3. Nemzeti viselkedési kódex megalkotása, a szabályok megsértőit egy bilaterális bizottság feddheti meg.
4. Nemzetiséget ért sérelem esetén az anyaország vizsgálatot indíthat.
5. Szlovákia állítsa fel a kisebbségi ombudsman intézményét.
6. Semmisítsék meg a magyar szimbólumok használatát korlátozó jogszabályokat.

A szlovák miniszterelnök elutasította magyar partnere hatpontos javaslatcsomagját, amelyet a novemberi révkomáromi találkozón fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc kisebbségi kérdésekben. Fico szerint Szlovákiában "a magyar kisebbség jogai biztosítva vannak", s Gyurcsány Ferenc javaslatai "elfogadhatatlanok". Válasza mind a hat pontban elutasító, s már tájékoztatta is erről kormánya tagjait is.

A november 15-i, révkomáromi szlovák magyar csúcstalálkozón Fico még úgy nyilatkozott, bármikor, bárhol hajlandó tárgyalni ezekről a kérdésekről. Ugyanakkor az elutasítás nem meglepetés, hiszen a csúcson gyakorlatilag minden más vitás kérdésben ütköztek a vélemények. Gyurcsány szerint a szlovák politika eljegyezte magát a nacionalizmussal, Fico szerint Magyarországról gyűrűzik át a fasizmus Szlovákiába.

A dunszerdahelyi rendőri fellépéssel kapcsolatban sem volt egyetértés. A magyar kormány továbbra is magyarázatot vár a szurkolók megverésére, míg Fico szerint a rendőrség jogszerűen lépett fel, de ezt bizonyítékokkal még mindig nem támasztotta alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!