Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Fico példaképe egy haramia

2008.01.03. 16:08
Amikor a jelenlegi európai országok területén még csak állatok rohangáltak, akkor a szlovákok már államalakulatban éltek - a jelek szerint ez Fico történelmi alaptézise. A morva birodalommal és a haramia Jánosikkal (akinek végül vaskampót vertek a bordái közé) példálózó szlovák miniszterelnököt a tudományos élet szereplői egyszerűen leostobázták.

Robert Fico Túrócszentmártonban, a 15 éve önálló államként létrejött Szlovákiát éltette, s példaképeként a haramia Juraj Jánosikot nevezte meg, egyszersmind jelezte, hogy kormánya különösen nagy hangsúlyt kíván fektetni a hazafias nevelésre. Hiszen Fico szerint a szlovák nemzetnek olyan nagyságai vannak, mint az "ősszlovákok" teremtette Nagymorva Birodalom királya, Svatopluk. A szlovák héroszoknak márpedig jelen kell lenniük a nemzet emlékezetében, hogy az emberek tudják: amikor a jelenlegi európai országok területén még csak állatok rohangáltak, akkor a szlovákok már államalakulatban éltek.

Tekintélyes szlovák történészek azonnal cáfolták Fico elméletét, mondván: akkor még csak a szlováktól távol eső nyelvet beszélő szlávok éltek a térségben, elemzők pedig egyszerűen ostobaságnak nevezték a kormányfő "okos historizmusként" meghirdetett programját. Fico Jánosik ügyben is megkapta a magáét, az Aktualne nevű hírportálon egy Jánosík-kutató dorongolta le.

A szlovák nemzeti legendává magasztosult Jánosík egy egyszerű haramia volt, mondta Eva Krekovicová. A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) etnológusa szerint az 1688-ban született Jánosík azért lett - a zsákmányát szegények között szétosztó - legendás alak, mert rablásai során megkímélte a kifosztottak életét.

"Hiába küzdünk mi itt a jogállamért, ha Jánosíkot holmi példaképként mutatjuk fel a népnek. Hogyan kérhetjük számon a törvény tiszteletét az embereken akkor, ha egyszer Jánosík maga a törvényszegés tipikus megtestesítője, akiről tényszerűen tudni, hogy bűnöző volt" - mondta Krekovicová.

A tudós szerint a XIX. században kialakult szlovák mondavilágban az egyszerű nép igazságos fiaként megjelenő Jánosík legendáját valójában a kommunisták hizlalták fel, amikor az ötvenes években felszámolták a vagyonos osztályellenséget, és senkinek nem volt semmilyen tulajdona. Fico példaképét egyébként 25 évesen felakasztották, méghozzá nem is a hagyományos módon: nem a nyakára vetettek kötelet, hanem a bordái közé akasztott vaskampón végezte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?