16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Fico példaképe egy haramia

2008.01.03. 16:08
Amikor a jelenlegi európai országok területén még csak állatok rohangáltak, akkor a szlovákok már államalakulatban éltek - a jelek szerint ez Fico történelmi alaptézise. A morva birodalommal és a haramia Jánosikkal (akinek végül vaskampót vertek a bordái közé) példálózó szlovák miniszterelnököt a tudományos élet szereplői egyszerűen leostobázták.

Robert Fico Túrócszentmártonban, a 15 éve önálló államként létrejött Szlovákiát éltette, s példaképeként a haramia Juraj Jánosikot nevezte meg, egyszersmind jelezte, hogy kormánya különösen nagy hangsúlyt kíván fektetni a hazafias nevelésre. Hiszen Fico szerint a szlovák nemzetnek olyan nagyságai vannak, mint az "ősszlovákok" teremtette Nagymorva Birodalom királya, Svatopluk. A szlovák héroszoknak márpedig jelen kell lenniük a nemzet emlékezetében, hogy az emberek tudják: amikor a jelenlegi európai országok területén még csak állatok rohangáltak, akkor a szlovákok már államalakulatban éltek.

Tekintélyes szlovák történészek azonnal cáfolták Fico elméletét, mondván: akkor még csak a szlováktól távol eső nyelvet beszélő szlávok éltek a térségben, elemzők pedig egyszerűen ostobaságnak nevezték a kormányfő "okos historizmusként" meghirdetett programját. Fico Jánosik ügyben is megkapta a magáét, az Aktualne nevű hírportálon egy Jánosík-kutató dorongolta le.

A szlovák nemzeti legendává magasztosult Jánosík egy egyszerű haramia volt, mondta Eva Krekovicová. A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) etnológusa szerint az 1688-ban született Jánosík azért lett - a zsákmányát szegények között szétosztó - legendás alak, mert rablásai során megkímélte a kifosztottak életét.

"Hiába küzdünk mi itt a jogállamért, ha Jánosíkot holmi példaképként mutatjuk fel a népnek. Hogyan kérhetjük számon a törvény tiszteletét az embereken akkor, ha egyszer Jánosík maga a törvényszegés tipikus megtestesítője, akiről tényszerűen tudni, hogy bűnöző volt" - mondta Krekovicová.

A tudós szerint a XIX. században kialakult szlovák mondavilágban az egyszerű nép igazságos fiaként megjelenő Jánosík legendáját valójában a kommunisták hizlalták fel, amikor az ötvenes években felszámolták a vagyonos osztályellenséget, és senkinek nem volt semmilyen tulajdona. Fico példaképét egyébként 25 évesen felakasztották, méghozzá nem is a hagyományos módon: nem a nyakára vetettek kötelet, hanem a bordái közé akasztott vaskampón végezte.  • Tippek
  • Hírek