Árpád
-2 °C
4 °C

Fico kiadósat Magyar Gárdá-zott

2007.10.18. 20:42
Alaposan beszólt a Magyar Gárda miatt Gyurcsány Ferencnek Robert Fico. A szlovák és a magyar miniszterelnöki találkozó előtt azzal példálózott, hogy náluk nem rohangálhat senki csizmában tiltott eszméket hirdetve.

Mi a Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű fura szervezetet igen gyorsan ráncba szedtük, de ha valaki efféle "gárdatagokkal" lépne Szlovákiába, azt ennél is gyorsabban ráncba szednénk - dörgölte Gyurcsány Ferenc orra alá a Magyar Gárda ügyét a betiltott szélsőséges SP-vel Lisszabonban Robert Fico szlovák kormányfő.

Fico még azelőtt tartott példabeszédet, mielőtt összeülne egy rövid informális beszélgetésre a magyar miniszterelnökkel, hogy megtudja, Gyurcsány mikor is tesz eleget a szlovák kormány meghívásának.

Szlovák lapvélemények szerint Gyurcsány egyelőre aligha látogat el Pozsonyba, mert azzal a szlovák diplomácia malmára hajtaná a vizet, mivel nem valószínű, hogy a magyar "tisztelgést" Fico olyan gesztussal viszonozná, ami helyreállítaná a Benes-dekrétumok megerősítése miatt elmérgesedett szlovák-magyar viszonyt.

Mindenestre a Magyar Gárdázás biztos nem ilyen gesztus. "Mi nem fogjuk megengedni, hogy Szlovákia területén bárki is csizmában rohangálva tiltott eszmét hirdessen" - fogalmazott cinikusan a szlovák kormányfő. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy Gyurcsánnyal folytatandó megbeszélésén szóba hozza-e a Magyar Gárda ügyét.

Fico csak annyit mondott: mi semmi olyasmit nem tettünk, amiért bárkinek oka lenne haragudni ránk. Nálunk nem rohangálnak semmiféle gárdák, mi tesszük a dolgunkat tárgyilagos módon, rendre megoldjuk az asztalunkra kerülő problémákat, és szeretném, ha Szlovákia és Magyarország viszonyát két ország normális viszonyaként" kezelnék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?