Jusztina
1 °C
16 °C

Fico kiadósat Magyar Gárdá-zott

2007.10.18. 20:42
Alaposan beszólt a Magyar Gárda miatt Gyurcsány Ferencnek Robert Fico. A szlovák és a magyar miniszterelnöki találkozó előtt azzal példálózott, hogy náluk nem rohangálhat senki csizmában tiltott eszméket hirdetve.

Mi a Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű fura szervezetet igen gyorsan ráncba szedtük, de ha valaki efféle "gárdatagokkal" lépne Szlovákiába, azt ennél is gyorsabban ráncba szednénk - dörgölte Gyurcsány Ferenc orra alá a Magyar Gárda ügyét a betiltott szélsőséges SP-vel Lisszabonban Robert Fico szlovák kormányfő.

Fico még azelőtt tartott példabeszédet, mielőtt összeülne egy rövid informális beszélgetésre a magyar miniszterelnökkel, hogy megtudja, Gyurcsány mikor is tesz eleget a szlovák kormány meghívásának.

Szlovák lapvélemények szerint Gyurcsány egyelőre aligha látogat el Pozsonyba, mert azzal a szlovák diplomácia malmára hajtaná a vizet, mivel nem valószínű, hogy a magyar "tisztelgést" Fico olyan gesztussal viszonozná, ami helyreállítaná a Benes-dekrétumok megerősítése miatt elmérgesedett szlovák-magyar viszonyt.

Mindenestre a Magyar Gárdázás biztos nem ilyen gesztus. "Mi nem fogjuk megengedni, hogy Szlovákia területén bárki is csizmában rohangálva tiltott eszmét hirdessen" - fogalmazott cinikusan a szlovák kormányfő. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy Gyurcsánnyal folytatandó megbeszélésén szóba hozza-e a Magyar Gárda ügyét.

Fico csak annyit mondott: mi semmi olyasmit nem tettünk, amiért bárkinek oka lenne haragudni ránk. Nálunk nem rohangálnak semmiféle gárdák, mi tesszük a dolgunkat tárgyilagos módon, rendre megoldjuk az asztalunkra kerülő problémákat, és szeretném, ha Szlovákia és Magyarország viszonyát két ország normális viszonyaként" kezelnék.