Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Robert Fico népszerűsége töretlen

2008.02.29. 11:27
Szlovákiában a miniszterelnök a legnépszerűbb politikus. Robert Fico népszerűségi indexe 40 százalék felett van. Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke 8 százalékkal továbbra is a legnépszerűbb magyar politikus.

Robert Fico szlovák kormányfő, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének népszerűségi indexe töretlenül 40 százalék fölötti. Az 1096 fős minta alapján elvégzett legújabb felmérés szerint Fico 43,2 százalékkal ez első.

Utána 27 százalékkal Ivan Gasparovic államfő, majd a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenességéről ismert elnöke, Ján Slota következik, aki 18 százalékos népszerűséget élvez.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke 8 százalékkal továbbra is a legnépszerűbb magyar politikus Szlovákiában. Az egy évvel ezelőtti tisztújításon a Bugár helyébe lépett Csáky Pál mindössze 3 százalékot kapott. A listán szerepel még egy magyar politikus, Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke, aki egyszázalékos népszerűséget tudhat magáénak.

A felmérést készítő MVK ügynökség azt is vizsgálta, ki a legnépszerűtlenebb szlovákiai politikus. Az élen 42,6 százalékkal Mikulás Dzurinda áll. Mögötte 38,3 százalékkal Vladimír Meciar, majd 31,1 százalékkal Ján Slota következik. Slotát 19,6 százalékkal Csáky Pál, Csákyt 17,7 százalékkal Robert Fico követi. Bugár Béla népszerűtlenségi indexe 3, Duray Miklósé pedig 9 százalék.