Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Castro: Bush meg akart gyilkoltatni

2004.01.30. 17:23
Fidel Castro kubai államfő azzal vádolta meg George Bush amerikai elnököt, hogy a rendszer megbuktatásáért megpróbálta meggyilkoltatni őt. Egyben hangoztatta: "harc közben hal meg", ha az amerikaiak lerohanják a szigetországot.
"Tudjuk, hogy Bush elnök meg akart gyilkoltatni engem a Kubai Amerikai Alapítvány maffia révén, kimondom ezt és vádolom őt" - jelentette ki a kubai elnök az amerikai szabadkereskedelmi övezet elleni harcról tartott 3. regionális konferencia záróünnepségén.

Fidel Castro, aki elítélte, hogy George Bush "elkötelezte magát" a Miamiban élő kubai menekültek mellett, viccesen megjegyezte: "ez a hulla még tud beszélni, tervezni, ez a hulla... nem hulla".

A térség 32 országának küldöttei előtt mondott több mint öt órás beszédében a 77 éves vezető, aki 45 éve van hatalmon Kubában, a fő figyelmet az Egyesült Államok "háborús magatartása" elítélésének szentelte.

"Egyikünk sem akar háborút, de jottányit sem engedünk az elveinkből. Nem túlságosan érdekel, hogy túlélek-e egy háborút. Én már megettem a kenyerem javát. Mindegy, hogyan halok meg, ha ezt fegyverrel a kézben teszem. Mindenesetre ha ők (az Egyesült Államok) lerohannak bennünket, harc közben halok meg" - tette hozzá Fidel Castro.

Az amerikai földrész történelmét áttekintve a kubai vezető ostorozta a "neoliberális kapitalizmus" és a globalizációt.