Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Lesoványodott Castro

2006.09.05. 13:00
"A legrosszabbon már túl vagyunk" - írta a kubaiaknak kórházi ágyából Fidel Castro. A kubai diktátorról fényképeket is közöltek, ezek ezúttal hitelesnek tűnnek. Castro lesoványodott, de azért Hugo Chávezzel remekül mulattak vasárnap.

Lesoványodott
Fotó: Granma

Túl van a betegség nehezén és szépen gyógyul Fidel Castro egy üzenete szerint, amit kedden közöltek a kubai kommunista párt hivatalos lapja, a Granma honlapján. A lapban fotókat is közölnek a bélműtétje után lábadozó Castróról, ezek most - szemben a korábban közölt, bizonyítottan hamisított felvételekkel - valódinak tűnnek.

Sovány, üres tekintetű öregember

A képek egy sovány Fidel Castrót mutatnak, kezében egy Fidel-poszterrel, illetve egy újsággal - amin nem látszik, hogy mikori. Az egyik felvételen Castro üres szemmel néz a világba.

"Elmondhatjuk, hogy a legrosszabbon


A semmibe mered
Fotó: Granma
már túl vagyunk, kielégítő ütemben gyógyulok" - írta üzenetében Castro. Levelében utal az el nem kötelezett országok mozgalmának - 116 fejlődő ország - havannai csúcstalálkozójára, mondván a közeli napokban magas rangú vendégeket fogad.

Az azért nem valószínű, hogy annyira felépüljön, hogy személyesen is megjelenjen a csúcstalálkozón.

Jót mulattak Chávezzal

Castro barátja és önjelölt utódja, Hugo Chávez venezuelai elnök is Castro állapotának javulásáról számolt be a Granmának nyilatkozva. "Nyilvánvaló javulást vettem észre a páciensnél" - mondta.

A pártlap könnyes-csöpögős riportban számolt be kettejük vasárnapi találkozójáról.


Mintha hat ujja lenne
Fotó: Granma
"Jó napot, a hősi ellenállás és a szabadság, az igazság lovagja" - köszöntötte a riport szerint energikusan Chávez Castrót. A riporter szerint ezekben a pillanatokban tapintható volt az emberiség jobbulásába vetett hit és szenvedély.

A lap beszámolója szerint "a két bajtárs harmadik bajtársuk, Raúl Castro" társaságában beszélgetett és kubai, illetve venezuelai elvtársakkal barátkozott.

Fidel Castro augusztus 1-én adta át ideiglenesen hatalmát öccsének, Raúlnak. Az idős vezéren nem részletezett bélműtétet hajtottak végre, betegsége okairól hivatalos információ azóta sincsen.