Piroska
-2 °C
5 °C

Nem kíván jobbulást Castrónak Bush

2004.10.22. 11:38
Fidel Castro nem hagyta, hogy elaltassák szerdai zuhanását követő térd- és könyökműtétje közben. A diktátor még a műtőasztalon is figyelemmel kívánta kísérni Kuba ügyeit. Az amerikai vezetést azonban nem hatotta meg az idős zsarnok karakánsága.
Nem hajlandó gyors jobbulást kívánni Fidel Castrónak az Egyesült Államok vezetése, jelentette ki Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő. A kubai diktátor szerdán bukott orra egy nagygyűlést követően. Az esés következtében bal térdét és jobb könyökét törte. Sérüléseit három órás műtéttel orvosolták, a diktátor most rögzítőkötésekben várja állapota jobbulását.

Vicceskedő zsarnokok

Fidel Castro
Castro egyébként kedélyesen fogadta esését. "Azt hiszem, jó ejtőernyős lett volna belőlem" viccelődött cimborájával, az ejtőernyős tisztből népvezérré lett Hugo Chavez venezuelai diktátorral.

Castro amúgy még műtétje idején sem vette le szemét vasmarokkal irányított országáról. "Az adott körülmények miatt, hogy figyelemmel követhessem az állam ügyeit, szóba sem jöhetett az altatás", jelentette ki műtétje után kiadott közleményében. A három órás műtétet helyi érzéstelenítéssel végezték el az orvosok, írja a BBC.

Az amerikai kormányzatot mindenesetre nem hatotta meg a 78 éves diktátor karakánsága. "Másfajta bukásra számítottunk" nyilatkozta az AFP-nek egy neve elhallgatását kérő külügyi forrás. A kubai diktátor negyven éves uralma alatt becslések szerint száznál is több amerikai likvidálási kísérletet élt túl.