Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háború ellen foci-bojkott

2002.04.03. 07:09
Az amerikai elnök szerint Izrael és Palesztina közötti konfliktust azzal lehetne feloldani, ha némi tőkével reményt adnának a palesztinoknak. Jordánia - hogy kifejezze nemtetszését Izrael magatartásával kapcsolatban - sportdiplomáciai eszközökhöz nyúl: Jordánia labdarúgó-szövetsége Izrael tagságának felfüggesztését fogja indítványozni a FIFA-nál.
George Bush amerikai elnök kedden Philadelphiában olyan közel-keleti rendezést szorgalmazott, amelynek eredményeként - Izrael létezési jogának elismerése mellett - a palesztinok is megteremthetik saját békés államukat.

Felvirág, remény

Bush arról a "látomásáról" beszélt, hogy az Izraellel szomszédos, békés palesztin állam gazdasági felvirágzása véget vethet az ott élők reménytelenségének.

Az amerikai elnök a philadelphiai beszédben tartózkodott attól, hogy személy szerint elmarasztalja Jasszer Arafatot, a Palesztin Hatóság elnökét - amit pedig korábban többször is megtett, mondván, a palesztin vezető nem követett el minden tőle telhetőt az öngyilkos robbantásos merényletek megakadályozása érdekében. Bush kijelentette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok szilárdan ragaszkodik ahhoz: a béketörekvések jegyében mindent meg kell tenni a terrorista tevékenység megszüntetéséért.

"Izrael vonuljon ki!"

Az Egyesült Államok a minap támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozati javaslatot, miszerint Izraelnek ki kell vonulnia Rámalláhból, ahol fegyveres erővel vesztegzár alá vonta a hivatali helyiségeiben tartózkodó Arafatot. Bush erről a BT-határozatról ezúttal nem tett említést.

Korábban a nap folyamán Colin Powell amerikai külügyminiszter helytelenítette azt az izraeli ajánlatot, hogy Arafat vonuljon száműzetésbe. Powell szerint Arafatnak szerepet kell kapnia a terrorista erőszak tüzének eloltásában.

Ki a FIFA-ból

Ugyanakkor a térségben nem csökken a feszültség: Jordánia sportdiplomáciai eszközökhöz nyúlt. Jordánia labdarúgó-szövetsége Izrael tagságának felfüggesztését fogja indítványozni a FIFA-nál.

- Már készül az a levél, amelyet hamarosan elküldünk a nemzetközi szövetségnek - mondta az egyik helyi illetékes.

A kezdeményezés hátterében az áll, hogy Izrael nagyszabású katonai akciót indított palesztin autonóm területek, illetve Jasszer Arafat és közvetlen környezete ellen.

A jordániai szövetség az UEFA irányában is lépéseket tervez: szeretné elérni, hogy izraeli klubok ne vehessenek részt európai kupaküzdelmekben.