Gusztáv
3 °C
6 °C

Háború ellen foci-bojkott

2002.04.03. 07:09
Az amerikai elnök szerint Izrael és Palesztina közötti konfliktust azzal lehetne feloldani, ha némi tőkével reményt adnának a palesztinoknak. Jordánia - hogy kifejezze nemtetszését Izrael magatartásával kapcsolatban - sportdiplomáciai eszközökhöz nyúl: Jordánia labdarúgó-szövetsége Izrael tagságának felfüggesztését fogja indítványozni a FIFA-nál.
George Bush amerikai elnök kedden Philadelphiában olyan közel-keleti rendezést szorgalmazott, amelynek eredményeként - Izrael létezési jogának elismerése mellett - a palesztinok is megteremthetik saját békés államukat.

Felvirág, remény

Bush arról a "látomásáról" beszélt, hogy az Izraellel szomszédos, békés palesztin állam gazdasági felvirágzása véget vethet az ott élők reménytelenségének.

Az amerikai elnök a philadelphiai beszédben tartózkodott attól, hogy személy szerint elmarasztalja Jasszer Arafatot, a Palesztin Hatóság elnökét - amit pedig korábban többször is megtett, mondván, a palesztin vezető nem követett el minden tőle telhetőt az öngyilkos robbantásos merényletek megakadályozása érdekében. Bush kijelentette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok szilárdan ragaszkodik ahhoz: a béketörekvések jegyében mindent meg kell tenni a terrorista tevékenység megszüntetéséért.

"Izrael vonuljon ki!"

Az Egyesült Államok a minap támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozati javaslatot, miszerint Izraelnek ki kell vonulnia Rámalláhból, ahol fegyveres erővel vesztegzár alá vonta a hivatali helyiségeiben tartózkodó Arafatot. Bush erről a BT-határozatról ezúttal nem tett említést.

Korábban a nap folyamán Colin Powell amerikai külügyminiszter helytelenítette azt az izraeli ajánlatot, hogy Arafat vonuljon száműzetésbe. Powell szerint Arafatnak szerepet kell kapnia a terrorista erőszak tüzének eloltásában.

Ki a FIFA-ból

Ugyanakkor a térségben nem csökken a feszültség: Jordánia sportdiplomáciai eszközökhöz nyúlt. Jordánia labdarúgó-szövetsége Izrael tagságának felfüggesztését fogja indítványozni a FIFA-nál.

- Már készül az a levél, amelyet hamarosan elküldünk a nemzetközi szövetségnek - mondta az egyik helyi illetékes.

A kezdeményezés hátterében az áll, hogy Izrael nagyszabású katonai akciót indított palesztin autonóm területek, illetve Jasszer Arafat és közvetlen környezete ellen.

A jordániai szövetség az UEFA irányában is lépéseket tervez: szeretné elérni, hogy izraeli klubok ne vehessenek részt európai kupaküzdelmekben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!