Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Egymásnak mentek a zsidók és a katolikusok Németországban

2007.03.07. 11:54
>"Reggel az embertelen varsói gettó képeit látjuk a Jad Vasemben, este pedig a rámalláhi gettóba megyünk. Az emberben persze, hogy fölmegy a pumpa" – jelentette ki izraeli látogatásán egy német püspök. A németországi zsidók felháborodottan tiltakoznak.

Élesen bírálta a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (ZJD) egyes katolikus püspökök kijelentéseit, amelyekkel a megszállt területeken élő palesztinok helyzetét a náci korszak zsidó gettóiban élők helyzetéhez hasonlították. A német katolikus püspöki konferencia visszautasította a bírálatot.

Felháborodtak a náci párhuzamon

Charlotte Knobloch, a ZJD elnöke Eichstätt, illetve Augsburg püspökeinek kijelentéseit bírálta. A két püspök, Gregor Maria Hanke és Walter Mixa náci hasonlatát Knobloch "iszonyúnak és teljes mértékben megengedhetetlennek" nevezte.

"Reggel az embertelen varsói gettó képeit látjuk a Jad Vasemben, este pedig a rámalláhi gettóba megyünk. Az emberben persze, hogy fölmegy a pumpa" – jelentette ki Hanke izraeli látogatásán.

Tiltakozott Izrael berlini nagykövetsége is. "Ha egyesek a varsói gettó, illetve a fajgyűlölet fogalmát az izraeli, illetve a palesztin politikával összefüggésben említik, azok a múltból semmit nem tanultak, vagy azzal kapcsolatban mindent elfelejtettek" - jelentette ki Shimon Stein nagykövet.

Nem is úgy gondolták

A német katolikus püspöki konferencia delegációja - élén Karl Lehmann bíborossal, a püspöki kar elnökével - a múlt héten tett látogatást Izrelben, illetve a megszállt területeken. A küldöttség tagjai több ízben állást foglaltak Izrael létezési jogának elismerése mellett.

Szerdai nyilatkozatában az egyik bírált püspök visszakozott is. Hanke elfogadhatatlannak nevezte a holokauszt és a jelenlegi helyzet történéseinek összehasonlítását, s azt hangsúlyozta, hogy az nem is állt szándékában.

A katolikus egyház ennél határozottabban utasította el a bírálatot. A német püspöki konferencia nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy Lehmann bíboros minden egyes nyilatkozatában hangsúlyozta Izrael létezési jogát. Hans Langendörfer, a püspöki konferencia titkára utalt arra, hogy a betlehemi látogatás során - a nyomasztó helyzet hatására - néhány érzelmileg motivált, személyes megjegyzés is elhangzott. Ezeket azonban - mint hozzáfűzte - már önkritikusan a helyes összefüggésekbe helyezték.