Ágnes
-1 °C
2 °C

Háborút indítottak a lázadók ellen

2004.04.07. 21:03
Súlyos harcok folynak Irak középső és déli részén a szövetséges haderő és Moktada asz-Szádr fanatikus vallási vezető magánhadserege között. Az amerikaiak Bagdadban már a légierőt is bevetették, Násziríját visszafoglalták az olaszok. A bolgár kontingens erősítést kért Washingtontól. Bush hétfőn Blairrel találkozik.
Fallúdzsa után Bagdad síita szegénynegyedében is bombáztak az amerikai harci gépek. A hadsereg vezetése nyílt háborút indított Moktada asz-Szádr fanatikus síita vallási vezető magánhadserege, a Mehdi Hadsereg ellen. A darázsfészeknek számító szunnita háromszögben is harcok dúlnak.

Az utóbbi napok heves iraki harcaira Bagdad tavaly áprilisi elfoglalása óta nem volt példa. A három nap során a koalíció 35 katonája és legalább 200 iraki vesztette életét, a sebültek számát több százra teszik.

George Bush amerikai elnök a nap folyamán fél órát beszélt telefonon legszorosabb szövetségesével, Tony Blair brit miniszterelnökkel, akivel a jövő héten a washingtoni Fehér Házban személyesen is találkozik majd.

Bulgária segítséget kért

A magyarokkal minden rendben
Fokozott védelemmel készült fel az al-hillai tábor, ahol a magyar szállítózászlóalj is állomásozik a fokozódó erőszakra. Kuti Ferenc alezredes, a kontingens sajtóreferense az Info Rádiónak elmondta, támadás nem várható, ugyanis al-Hilla kivül esik a fegyveres harcok helyszínétől. A magyar katonáknak sisakot és repeszálló mellényt kell viselniük, szállítói feladatukat jelenleg nem gyakorolják.
Ugyanakkor szorongatott helyzetbe került katonái megsegítésére kért csapaterősítést az Egyesült Államoktól szerdán Bulgária. A dél-iraki Kerbelában 450 bolgár katona állomásozik és néz farkasszemet a várost ostromló síita szélsőségesekkel. Nikola Kolev bolgár vezérkari főnök közölte, hogy a bolgár katonai támaszpont kedd éjszaka heves géppuskatűz alá került, igaz a balkáni ország zászlóalja nem szenvedett el veszteségeket.

Elpusztítják a lázadókat

Tekintse meg képeinket!

"Irak középső és déli részén a Mehdi Hadsereg elpusztítását célzó hadműveleteket hajtunk végre" - nyilatkozta a BBC-nek Mark Kimmit dandártábornok. A hadműveletekben az újonnan felállított iraki hadsereg alakulatai is részt vesznek.

Bagdad mellett Násziríjában is szorványos harcok törtek ki a Mehdi Hadsereg és az olasz békefenntartók között. A városi rendőrség szerda reggeli adatai szerint 15 iraki életét vesztette a harcokban, 37 pedig megsebesült.

Visszafoglalták Násziríját

Marco Chiarini tábornok, az olasz egységek parancsnoka szerdán délelőtt bejelentette, hogy a helyi rendőrség visszafoglalta Szadr harcosaitól a város északi részét. A Mehdi Hadsereg korábban a város stratégiai pontjainak elfoglalására tört.

Súlyos harcok voltak Kerbalában is, az összecsapásokban nyolcan vesztették életüket. Aggasztó jel a koalíció számára hogy az áldozatok között öt iráni is volt, ez a síita szélsőségesek átszivárgására utal.

Megingathatatlan kitartás

Irán tiltakozik, de nem szól bele
Irán élesen bírálja az Egyesült Államokat, őt téve felelőssé a Muktada asz-Szadr híveivel vívott iraki harcokért, de óvakodik támogatni a vele nem szövetséges radikális síita vezetőt, mert nem akarja gyengíteni az ideiglenes kormányzótanács helyzetét, s nem akar közvetlen összeütközésbe kerülni az Egyesült Államokkal - hangsúlyozzák teheráni elemzők.

Teherán lényegében hivatalosan elismeri a Washington által létrehozott iraki ideiglenes kormányzótanácsot, amelyben ott ül több szövetségese, köztük Abdel-Azíz Hakím, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa (SCIRI), a legfőbb síita vallási testület vezetője. (forrás: MTI)

Az amerikaiak a síiták lázadása mellett az iraki ellenállás központjának számító szunnita Fallúdzsában is harcolnak, az összecsapásokban eddig negyvenhat iraki vesztette életét.

Délután lebombáztak egy mecsetet amerikai tengerészgyalogosok az iraki Fallúdzsában. Egy amerikai szóvivő közlése szerint az iszlám szentélyben legalább 40 lázadó fegyveres rejtőzött, akik valamennyien meghaltak. A támadásban egy amerikai katona is életét vesztette.

Az amerikaiak a szunnita arab-kurd vegyes lakosságú Kirkukban is összecsaptak a tüntetőkkel, a lövöldözésben nyolcan meghaltak. A tüntetést a város arab lakói tartották a fallúdzsai harcok ellen tiltakozva.

Az iraki helyzet eldurvulása ellenére az Egyesült Államok "megingathatatlanul" kitart iraki politikája mellett - jelentette ki George W. Bush. Az elnök szerdán nemzetbiztonsági tanácsadóival és Tony Blairrel is elemzi a helyzetet.