Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az osztrákok kevesebb vadászgépet vásárolnának

2007.06.25. 14:28
Hiába ígérték a kampányban, Ausztria nem fogja felmondani a 18 darab Eurofighter-2000 (Typhoon) típusú vadászgép megvásárlásáról kötött szerződést, helyette csökkenti a megrendelt gépek számát. A korrupciógyanús-beszerzést alaposan körbebástyázták.

Ami Magyarországon a Gripen-sztori, az Ausztriában (a hazaihoz több szálon is kapcsolódó) az Eurofighter-történet. Norbert Darabos osztrák védelmi miniszter hétfőn bejelentette, Ausztria nem teheti meg, hogy egyszerűen kiszáll a 18 vadászgépre kötött szerződésből, de (400 millió euró értékben) csökkenteni fogják a megrendelést.

A tárcavezető a következő napokban a nyilvánosság elé tárja az Eurofighter céggel lezajlott tárgyalásai eredményét. Arról nem akart nyilatkozni, hogy hánnyal lehetne csökkenteni a szerződéses darabszámot, mint mondta, "18-tól 12-ig minden lehetséges". Cáfolta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint a darabszám-csökkentés miatt az osztrák légtér védelmét korlátozni kellene.

Rendkívül hátrányos számukra

Darabos Helmut Koziol neves osztrák szerződésjogi szakértővel, akit ő bízott meg az Eurofighter-szerződésről szóló szakvélemény elkészítésével, közösen tartott sajtótájékoztatót. A január óta az Osztrák Néppárttal (ÖVP) nagykoalícióban kormányzó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyik fő választási ígérete volt az őszi választási kampányban, hogy fel fogja mondani a szerződést, amely a párt álláspontja szerint rendkívül hátrányos Ausztria számára.

Koziol szakvéleménye szerint a szerződés nem ad lehetőséget a következmények nélküli, "nulltarifás" felmondásra. Bár tartalmaz egy kitételt a "szabad visszalépésre" vonatkozóan, de ennek érvényesítése az Eurofighter cég részéről a vételárat (mintegy 2 milliárd euró) megközelítő összegű kártérítési követelést vonna maga után. További lehetséges felmondási indokként nevezte meg az ügyvéd a vadászgépeket gyártó EADS konszern lobbistája, Erhard Steininger által kifizetett nagy összegű (korrupciógyanús) jutalékokat. Ehhez viszont az osztrák félnek bizonyítani kellene, hogy a pénzátutalások idején Steininger döntő befolyással rendelkezett a szerződést kötő Eurofighter GmbH-ban.

Peter Pilz, a vadászgépbeszerzés körülményeit vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság elnöke (Zöldek) felszólította a védelmi minisztert, hogy várja meg a bizottság (ezen a héten esedékes) zárójelentését, mielőtt a további lépésekről dönt. A szakértői jelentéssel szemben úgy vélte, hogy változatlanul fennáll a lehetősége a szerződés felmondásának. Bírálta az SPÖ-t és a párthoz tartozó védelmi minisztert, mert szerinte a túl korai állásfoglalással gyengítik Ausztria pozícióit a gyártóval szemben, és arra is figyelmeztette a pártot, hogy tartsa magát választási ígéretéhez, a szerződésből való kilépéshez.