Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Utazáskorlátozással fenyegetik a cseh államfőt

2005.05.26. 12:54
Megelégelte a cseh miniszterelnök, hogy Václav Klaus államfő a hivatalos cseh külpolitikával ellentétes nyilatkozatokaqt tesz külföldi útjain. Jirí Paroubek miniszterelnök kijelentette, hogy ha ez a jövőben is így marad, akkor nem fogják külföldre engedni. Klaus szerint nyilatkozatai beleférnek az alkotmányba.
Jirí Paroubek cseh miniszterelnök figyelmeztette Václav Klaus államfőt, hogy a kormány korlátozni fogja külföldi utazásait, ha nyilatkozatai nem lesznek összhangban az ország hivatalos külpolitikájával.

Nem utazhat

"Ha az államfő nem fogja tartani magát az irányelvekhez, akkor némely külföldi útjára egyszerűen nem utazhat el" - jelentette ki csütörtökön Paroubek a CTK cseh hírügynökségnek.

A hírügynökség szerint a kormányfői figyelmeztetésnek az az oka az, hogy Klaus külföldi útjai során is következetesen az európai alkotmány elfogadása ellen kampányol.

Jóváhagyás kell

Az államfő, csakúgy mint a miniszterelnök, minden egyes külföldi útját a külügyminisztérium javasolja, majd az utazásokhoz a kormány jóváhagyására is szükség van.

Paroubek szerint a köztársasági elnök ugyanolyan állami tisztviselő, mint bármely más kormányhivatalnok, s ezért külföldön köteles az ország hivatalos politikai irányvonalával egybehangzóan megnyilvánulni. A cseh alkotmány értelmében ugyanis az ország külpolitikáját a kormány határozza meg.

A cseh miniszterelnök a Financial Times című brit napilapnak a hét elején adott interjújában is bírálta Klaus külföldi megnyilvánulásait. Paroubek azt állítja, hogy az államfőnek nincs végrehajtó hatalma, túllépi alkotmányos jogköreit, amikor külföldön az európai alkotmány ellen foglal állást. Megjegyezte, hogy a kormány ezentúl utasításokat fog adni az államfőnek külföldi útjaihoz.

Közös külpolitika

Petr Hájek, az elnöki hivatal szóvivője a bírálatra reagálva kijelentette, hogy Paroubeknek nincs igaza, az elnöki hivatal értelmezése szerint az alkotmány a külpolitikát a kormány és az államfő közös hatáskörébe utalja.

"A kormányfőnek újra el kellene olvasnia az alkotmányt" - mondta Hájek. Leszögezte, hogy Klaus véleménye az Európai Unióban nem egyedülálló. Klaus a jövő héten találkozni akar a kormányfővel, hogy tisztázzák a nézeteltérést, amelynek az a lényege, hogy míg a kormány támogatja az európai alkotmány elfogadását, addig az államfő a dokumentum ellen kampányol.