Rafael
19 °C
33 °C

Üzenet a politikai elitnek: árt a gyűlölködés

2003.12.08. 08:04
Figyelmeztetést küldött az egymással acsarkodó magyar politikai elit tagjainak egy neves washingtoni Kelet-Európa-szakértő - írja hétfői számában a Népszabadság. Az utóbbi évek gyűlölködése árt a Magyarországról az Egyesült Államokban és az Európai Unióban kialakított képnek - jelentette ki Janusz Bugajski, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Kutatóközpont (CSIS) Kelet-Európáért felelős igazgatója azon a hét végi vacsorán, amelyet az Amerikai Magyar Koalíció szervezett.
A Népszabadság szerint az elemző kifejtette: eljött az ideje a nemzeti érdekeket veszélyeztető megosztottság áthidalásának. Bugajski szerint minden politikai irányzatot felelősség terhel, mert "szellemeket keltettek életre", s olyan vádakkal illették egymást, amelyek a történészekre és a szociológusokra tartoznak.

Nem túl lelkes

A szónok figyelmeztetett arra: ha nem sikerül konszenzusra jutni gyakorlati kérdésekben és a nemzet elé kitűzhető távlati vízióban, akkor Magyarország csupán kis jelentőségű játékosként lép be az EU-ba, és viszonya az Egyesült Államokkal "szívélyes lesz, de nem túl lelkes".

Ideje lenne eloszlatni azt a negatív képet, miszerint a magyarok bármiféle területi revizionizmusra törekednének - mondta az Angliában született, és az amerikai külpolitikában korábban több fontos posztot betöltő szakértő. Miközben egy épeszű magyar politikus sem akarja kitolni az ország határait, a rövid távú választási érdekek követése és a kérdés megkerülése - bármelyik oldalról - árt a nemzeti érdekeknek. Bugajski egyben támogatta a kisebbségi jogoknak az EU-ban való elismertetésére irányuló magyar törekvést, a visegrádi országokkal kötendő kétoldalú kisebbségi egyezményeket, és az erre hajlandó nyugat-európai államokkal való együttműködést a kérdésben.

Tanácsok

Minél gyengébb az ország, minél több a belpolitikai konfliktus, minél kevésbé világos a külpolitikája, és minél rosszabb a róla kialakult külső kép, annál valószínűbb, hogy Budapest végül választásra kényszerül az európai és az amerikai szövetség között, miközben úgy érzi majd, hogy mindkettő nyomás alatt tartja. Magyarországnak az EU hatékony tagjaként is meg kellene maradnia az Egyesült Államok szövetségesének - idézi hosszan Bugajski tanácsait a Népszabadság. Nem kell elfogadni Washington vagy Brüsszel minden döntését, de ha egyszer közös határozat született, teljesíteni kell az ebből fakadó kötelezettségeket. Magyarországnak hozzá kell járulnia a NATO átalakításához. Segítenie kell szomszédait, illetve az Egyesült Államokat abban, hogy a kelet-, és közép-európai térségben feltartóztassanak bármilyen negatív orosz befolyást - hangzott el.

A tutifrankó

Bugajski felajánlotta, hogy a CSIS - amelynek egyik legismertebb irányítója Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági főtanácsadó - találkozót szervezne a magyar kül- és biztonságpolitika szakértői számára, hogy azon kormányoktól függetlenül meghatározzák az ország külpolitikai prioritásait, vágyait az Európai Unióban és a NATO jövőjével kapcsolatos elképzeléseit. (Bugajski kutatóközpontja egyébként a nyáron az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közreműködésével 22 fideszes képviselőt látott vendégül, hogy Amerikával ismerkedjenek.) Magyarországnak nem kell választania Amerika és Európa között, azt kell tennie, ami számára a legjobb, s ezzel erősíteni "EuroAmerikát" - idézte Janusz Bugajskit a Népszabadság.