Benedek
-5 °C
5 °C

Fegyveres incidens a két Korea között

2006.10.07. 10:31
Fegyveres incidens volt a demilitarizált övezetben. Kétmillió katona áll egymással szemben, miközben Phenjan atomkísérletekre készük.

Kisebb fegyveres incidens zajlott le szombaton a két Korea között húzódó demarkációs övezetben. Dél-koreai katonai illetékesek közlése szerint öt észak-koreai katona átlépte a két hadsereget elválasztó demarkációs vonalat, mire a déli katonák mintegy 40 figyelmeztető lövést adtak le. Az észak-koreaiak, akik közül csak egyiknél volt fegyver, ezt követően visszavonultak. Sebesülésről nem érkezett jelentés.

Seregek

A 38. szélességi körnél meghúzott, 250 kilométer hosszú és 4 kilométer széles fegyverszüneti vonalon kívül óriási erők sorakoztak fel egymással szemben. Mindkét oldalon száz kilométeres távolságon belül van szinte a teljes bevethető hadierő, ami azt jelenti, hogy egy-egy millió katona, tankok és tüzérek néznek farkasszemet egymással.

Észak- és Dél-Korea között fokozódott a feszültség azóta, hogy Phenjan bejelentette: a közeljövőben nukleáris fegyverkísérletet hajt végre.

Aggódnak

A kommunista rezsim vezette országot déli szomszédján kívül a nagyhatalmak is aggódva figyelik. Cristopher Hill, az észak-koreai atomfegyverprogram felfüggesztését célzó tárgyalások amerikai delegációjának vezetője szerint Észak-Korea választhat a jövő és a nukleáris fegyver között, "mindkettőt egyszerre" nem birtokolhatja. Hill azt nem részletezte, hogy a sztálinista vezetés milyen megtorlásra számíthat, ha ígéretéhez híven kísérleti atomrobbantást hajt végre.

Az Egyesült Államok közös fellépést vár szövetségeseitől. Ugyanakkor ENSZ-nagykövetük, John Bolton szerint pillanatnyilag még megosztottak a szövetségesek. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Tom Casey mégis reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben lépések történhetnek Észak-Korea megfékezésére.

A kísérleti atomrobbantást még Oroszország is elfogadhatatlannak nevezte. Cristopher Hill is határozott diplomáciai fellépést sürgetett. "Még nem tudom mit teszünk, de az biztos, hogy nem várjuk meg, hogy Észak-Korea atomhatalommá váljon" - jelentette ki a BBC-nek.

Phenjan lesz a felelős

A dél-koreai külügyminisztérium szombaton közölte: támogatja az ENSZ nyilatkozatát, amelyben a világszervezet Biztonsági Tanácsa felszólítja Phenjant, tegyen le tervezett kísérleti atomrobbantásáról, és haladéktalanul térjen vissza az atomprogramjáról tartott hatoldalú tárgyalásokhoz.

"Ismételten világosan értésre kívánjuk adni, hogy Észak-Korea lesz a felelős minden következményért, ha az egyértelmű nemzetközi álláspont, valamint Dél-Korea és más érintett országok erőfeszítése ellenére kísérleti atomrobbantást hajt végre" - áll a tárca közleményében. "Észak-Koreának le kell mondania a nukleáris kísérlettel kapcsolatos tervéről, és vissza kell térnie a hatoldali tárgyalásokhoz" - áll a dokumentumban.

Csun Jung Vu dél-koreai főtárgyaló szombaton közölte, hogy a jövő héten Kínába utazik, hogy a kínai vezetőkkel megtárgyalja a tervezett észak-koreai kísérleti atomrobbantás kérdését. Csun közölte: hétfőn utazik kétnapos látogatásra kínai fővárosba, de további részleteket nem árult el.