Ágnes
-1 °C
2 °C

Tizenkilencedszerre feszítik keresztre

2005.03.24. 17:22
Az önként vállalkozók keresztre feszítése az egyik fő látványosság minden évben a Fülöp-szigeteken. Az önként jelentkezők lábfejét és tenyerét tíz centiméteres szögekkel a kereszthez szögezik. A fájdalmas és kegyetlen rítust a fanatikus hívők vezeklésként, vagy a hitük megerősítését célzó fogadalom részeként vállalják.

Tíznél több fülöp-szigeti paraszt jelentkezett eddig San Pedro Cutud városában, hogy - az évek óta megszokott kegyetlen rítus szerint - Krisztus megfeszíttetésének emlékére Nagypénteken keresztre feszíttessék magukat. Az önként vállalkozók keresztre feszítése a Manilától hetven kilométerre északra lévő település egyik fő látványossága minden évben, és általában több tízezer - köztük számos külföldi - látogató érkezik a városba, hogy végignézze az önkínzó rituálét. A zömében katolikus délkelet-ázsiai ország legfőbb egyházi vezetői több alkalommal élesen szembehelyezkedtek a véres szertartással.


Klikk a képre!

Az önként jelentkezők lábfejét és tenyerét - a fertőzések megelőzése érdekében előzőleg alkoholba mártott - tíz centiméteres szögekkel a kereszthez szögezik. A fájdalmas és kegyetlen szertartást a fanatikus hívők vezeklésként, egy beteg hozzátartozójuk gyógyulásáért való könyörgés részeként, bűnbánásként, vagy a hitük megerősítését célzó fogadalom részeként vállalják. Vannak a faluban olyanok, akik már többször keresztre feszíttették magukat.

A 44 éves Ruben Enaje cégtáblafestő például az idei nagypénteken immár tizenkilencedik alkalommal feszítteti meg magát. Mint Zoilo Castro, a falu elöljárója elmondta, ebben az évben eddig tizenegy - többnyire igen szegény sorban élő - helybéli paraszt jelezte, hogy keresztre akarja szögeztetni magát, de péntekig valószínűleg még nő az önkéntesek száma.

"Bármennyire véres is a szertartás, alapjában véve a békét, és a vallás alapvető értékeihez való visszatérést szimbolizálja egy olyan időszakban, amikor sokan a bűnben fetrengenek" - tette hozzá Zoilo Castro.