Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Elhagyják Irakot a Fülöp-szigetekiek

2004.07.14. 06:55
A hétfő esti sejtelmes nyilatkozatok után kedd éjszaka megkezdte csapatai kivonását Irakból a Fülöp-szigetek. A csapatokat emberrabló terroristák bírták távozásra. A manilai kormány hétfőn még az augusztus huszadikáig szóló mandátum kitöltését ígérte.
Megkezdte Irakban állomásozó csapatai kivonását a Fülöp-szigetek kormánya. Az ország ötvenegy fős békefenntartó alakulatát Angelo dela Cruz negyvenhat éves teherautósofőr elrablóinak követelésére kezdték másfél hónappal a mandátum lejárta előtt kivonni Irakból.

Nyolcan már távoztak

A csapatkivonás azonnali megkezdését a manilai elnöki palotában nyilvánosságra hozott közlemény adták tudtul. Eszerint a Fülöp-szigetek eredetileg 51 fős iraki humanitárius alakulatának létszámát máris 43 főre csökkentették, s a további kivonási művelet a manilai külügyminisztérium hangolja össze a védelmi tárca illetékeseivel.

A csapatkivonás drámai fordulat a terrorizmus elleni háborúban az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségesének számító Fülöp-szigetek politikájában. Manila kezdetben elutasította a Fülöp-szigeteki teherautósofőrt túszként fogva tartó iraki szélsőségesek követelését. A túszejtők hétfő estig adtak határidőt követeléseik teljesítésére, ellenkező esetre foglyuk kivégzésével fenyegetőztek.

Meggondolták magukat

A felek a határidő lejárta után közvetítők révén folytatták a tárgyalásokat. A szélsőségesek közölték, hogy már a kivégzés helyszínére vitték foglyukat és beváltják fenyegetésüket, ha Manila nem vizsgálja felül álláspontját. A Fülöp-szigetek hétfő este tudatta, hogy a "lehető leghamarabb" kivonja katonáit.

Az Egyesült Államok ezt követően bírálta, hogy a Fülöp-szigetek egyáltalán hajlandó volt fontolóra venni a túszejtők követelésének teljesítését. A csapatkivonás rossz üzenet lenne a terroristáknak - hangoztatta Scott McClellan fehér házi szóvivő Washingtonban.

Iraki szélsőségesek - Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terrorista vezetésével - korábban túszul ejtettek két bolgárt gépkocsivezetőt is Irakban. Az iraki foglyok szabadon engedését követelő emberrablók kedd este az al-Dzsazíra arab tévében bemutatott videóüzenetükben tudatták, hogy egyik túszukat kivégezték. Iraki emberrablók fogságában sínylődik egy egyiptomi is, érte - úgy tudni - váltságdíjat követelnek.