Jenő
-3 °C
6 °C

Elhagyják Irakot a Fülöp-szigetekiek

2004.07.14. 06:55
A hétfő esti sejtelmes nyilatkozatok után kedd éjszaka megkezdte csapatai kivonását Irakból a Fülöp-szigetek. A csapatokat emberrabló terroristák bírták távozásra. A manilai kormány hétfőn még az augusztus huszadikáig szóló mandátum kitöltését ígérte.
Megkezdte Irakban állomásozó csapatai kivonását a Fülöp-szigetek kormánya. Az ország ötvenegy fős békefenntartó alakulatát Angelo dela Cruz negyvenhat éves teherautósofőr elrablóinak követelésére kezdték másfél hónappal a mandátum lejárta előtt kivonni Irakból.

Nyolcan már távoztak

A csapatkivonás azonnali megkezdését a manilai elnöki palotában nyilvánosságra hozott közlemény adták tudtul. Eszerint a Fülöp-szigetek eredetileg 51 fős iraki humanitárius alakulatának létszámát máris 43 főre csökkentették, s a további kivonási művelet a manilai külügyminisztérium hangolja össze a védelmi tárca illetékeseivel.

A csapatkivonás drámai fordulat a terrorizmus elleni háborúban az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségesének számító Fülöp-szigetek politikájában. Manila kezdetben elutasította a Fülöp-szigeteki teherautósofőrt túszként fogva tartó iraki szélsőségesek követelését. A túszejtők hétfő estig adtak határidőt követeléseik teljesítésére, ellenkező esetre foglyuk kivégzésével fenyegetőztek.

Meggondolták magukat

A felek a határidő lejárta után közvetítők révén folytatták a tárgyalásokat. A szélsőségesek közölték, hogy már a kivégzés helyszínére vitték foglyukat és beváltják fenyegetésüket, ha Manila nem vizsgálja felül álláspontját. A Fülöp-szigetek hétfő este tudatta, hogy a "lehető leghamarabb" kivonja katonáit.

Az Egyesült Államok ezt követően bírálta, hogy a Fülöp-szigetek egyáltalán hajlandó volt fontolóra venni a túszejtők követelésének teljesítését. A csapatkivonás rossz üzenet lenne a terroristáknak - hangoztatta Scott McClellan fehér házi szóvivő Washingtonban.

Iraki szélsőségesek - Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terrorista vezetésével - korábban túszul ejtettek két bolgárt gépkocsivezetőt is Irakban. Az iraki foglyok szabadon engedését követelő emberrablók kedd este az al-Dzsazíra arab tévében bemutatott videóüzenetükben tudatták, hogy egyik túszukat kivégezték. Iraki emberrablók fogságában sínylődik egy egyiptomi is, érte - úgy tudni - váltságdíjat követelnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?