Márk
13 °C
28 °C

Szaddám City ünnepel

2003.04.09. 16:41
Bagdad központjából gyakorlatilag "felszívódott" az iraki vezetés, nyoma sincs a fegyveres erőknek. Szórványos lövöldözések ugyan vannak, az amerikai haderő azonban három irányból is gyakorlatilag akadálytalanul tör a városközpont felé. A háború még korántsem ért véget, Bagdad utcáin azonban már tömegek ünnepelnek és ledöntöttek egy Szaddám Huszein szobrot is.
Ünneplő tömegek fogadták szerdán délelőtt a Bagdadba észak-kelet felől előretörő tengerészgyalogosokat. A városi harcok elmaradtak, a Szaddám City nevű síita munkáskerület lakosai ellepték az utcákat.

Nyoma sincs a diktatúrának

Fotó: EPA/Yasser Al-Zayyat
Az ostromlott főváros reggel szokatlanul nyugodt volt, csak szórványos lövöldözések hallatszottak. A hírügynökségek jelentése szerint Bagdadban gyakorlatilag nincsenek iraki fegyveres alakulatok. Még a diktatúra szokásos reggeli sajtótájékoztatója is elmaradt. A BBC helyszíni tudósítója szerint Bagdad központja már csak névlegesen van iraki kézen, nyoma sincs a központi kormányzat képviselőinek.

A rendfenntartásra fókuszálnak

Az amerikai haderő már reggel bejelentette, hogy megkezdte a felkészülést a rendfenntartásra és a stabilizálásra. Erre szükség is lehet, mivel a rezsim bukását érző tömeg fosztogatásokba kezdett.

Dobozokkal vonulnak

Szaddám City utcáin kalasnyikovos emberek szaladgálnak hatalmas dobozokkal. Egy villából még az asztalon álló csokor virágot is ellopták. A több évtizedes elnyomás után a városban most először látni a rezsim elleni lázadás jeleit - a tömeg letépte Szaddám Huszein portréit és posztereit.

Hivatalosan nincs vége

Az amerikai hadsereg vezetése ennek ellenére még nem jelentené ki, hogy a háború véget ért - értesült a CNN. Egyes feltételezések szerint még akár 28 ezer Szaddám Fedajín harcos is bujkálhat a városban.

Északon is komoly haladást értek el a szövetségesek. Az amerikai különleges alakulatok támogatásával a kurd pesmerga gerillák elfoglalták az iraki hadsereg Moszul előtti utolsó védvonalát.

Szimbolikus szobordöntés

A BBC, a CNN és az al-Dzsaszíra is élőben közvetítette a háború 21. napjának délutánján, ahogy a lakosság amerikai csapatok segítségével ledöntötte Szaddám Huszein szobrát Bagdad egyik gazdag negyedében. Bush elnök történelminek, a BBC elemzője szimbolikusnak nevezte a pillanatot. A Pentagon azonban előre közölte, hogy a háborúnak még nincs vége.