Klaudia
-3 °C
3 °C

Figyelmeztetés nélkül lőtték le az olasz biztonsági főnököt

2005.03.08. 16:53
Gianfranco Fini külügyminiszter kedden arról tájékoztatta az olasz parlament alsóházát, hogy az amerikaiakat előre tájéjkoztatták, milyen fontos küldöttség hajtott a múlt pénteken a bagdadi repülőtérre. Ennek ellenére a járőrök figyelmeztetés nélkül lelőtték az olasz belbiztonsági tisztet, két társát pedig megsebesítették.
Az olasz külügyminiszter szerint megalapozatlan azt állítani, hogy az amerikaiak "csapdát állítottak" Bagdadban a kiszabadított olasz újságírónőnek. Gianfranco Fini külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes kedden az olasz törvényhozás alsóházát tájékoztatta Giuliana Sgrena, az Il Manifesto című baloldali lap tudósítójának - egyhónapos fogság utáni - szabadulásáról. Bővebben> > >

Nem Sgrena volt a célpont

A külügyminiszter elmondta, hogy az olasz kormány igenis tájékoztatta a szövetséges amerikai erőket a fontos olasz jármű mozgásáról, de konkrétan nem említették, hogy Sgrena is az autóban lesz. Ezzel gyakorlatilag kizárták, hogy az amerikaiak célpontja az újságírónő lett volna.

A múlt pénteken az amerikai járőrök lövéseitől a bagdadi repülőtér közelében életét vesztette Nicola Calipari olasz belbiztonsági tiszt, miközben a repülőtérre tartott a nem sokkal azelőtt kiszabadított olasz újságírónő, Sgrenával és a követségi terepjárót vezető csendőrtiszttel. Az utóbbi két olasz megsebesült. Az amerikaiak háromszáz lövést adtak le a járműre.

Nem volt figyelmeztetés

Fini szavai szerint az olasz gépkocsi teljesen szabályosan haladt a bagdadi repülőtér felé, a benne ülők a sorozatok előtt semmiféle figyelmeztetést nem kaptak. Calipari - akinek szabad mozgást biztosító engedélyei voltak - semmiféle hibát nem követett el. A biztonsági tiszt "minden szükséges kapcsolatot fenntartott a repülőtér biztonságáért felelős amerikai hatóságokkal" - szögezte le a külügyminiszter.

Az olasz külügyminiszter cáfolta azokat az első amerikai magyarázatokat, amelyek szerint Róma nem adott tájékoztatást az olasz akcióról, ügynökei mozgásáról, és a Sgrenát szállító gépkocsi a járőr többszöri felszólítására sem állt meg. Róma "az igazság kiderítését és teljes tisztását" kéri a Pentagontól.

Titok, hogy volt-e váltságdíj

Fini nem adott információkat arról, hogy Giuliana Sgrena szabadulásáért fizettek-e váltságdíjat. Az olasz sajtó ugyanakkor már napok óta több millióról beszél, nyolcmillió eurót, illetve tízmillió dollárt is emlegetnek.