Friderika
12 °C
29 °C

Atomreaktort épít Finnország

2002.05.24. 16:30
Szemben az európai trenddel új atomreaktor felépítéséről döntött a finn parlament. A reaktor megépítésével a várakozások szerint az ország függetlenebbé válna Oroszországtól, valamint teljesítené a kiotói egyezményt.
Új nukleáris reaktor építéséről döntött pénteken a finn parlament. A döntést azzal indokolták, hogy így Finnország függetlenebbé válhat Oroszországtól. Finnország jelenleg villamos-energia szükségletének hetven százalékát Oroszországtól vásárolja.

Harminc éve nem épült új reaktor

A parlament szűk többséggel, 107-92 arányban döntött az új reaktor megépítéséről. Ez lesz az ország ötödik reaktora, melyet harmincévnyi szünet után építenek fel. Európában 1991-ben adtak engedélyt utoljára atomreaktor építésére, akkor Franciaország döntött egy új erőmű üzembe helyezéséről. A finn parlament döntését indokolja az is, hogy az ország így eleget tud tenni a kiotói egyezményben foglalt, üvegházhatást okozó gázok kibocsátására vonatkozó vállalását.

Európa a megújuló energiát támogatja

A finn parlament döntésével szembehelyezkedett az Európára jellemző, az atomenergiát ellenző hozzáállással. A ccsernobili atomerőmű 1986-os balesete óta az uniós országok inkább megújuló erőforrások - víz és szélerőművek - illetve gázerőművek építését támogatják. Finnország azonban nem rendelkezik természetes erőforrásokkal, és az ötödik reaktor felépítését is mintegy húsz éve tervezik. Szakértők szerint az ország négy működő reaktora a világ legbiztonságosabbjai közé tartozik. Utoljára 1993-ban szavazott a parlament egy új reaktor építéséről, de akkor elutasították. Előzetes becslések szerint a reaktor építése mintegy 2,5 milliárd euróba kerül majd.