Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Neten ismerkedett és sms-ben szakított a finn kormányfő

2007.02.27. 12:38
Válás, ismerkedés interneten, szakítás SMS-ben, egy kis barátnő kipakolása: a finn bulvárlapok hónapok óta követik Matti Vanhanen finn kormányfő szerelmi kalandjait. Az ország "legszexibb köztisztviselőjének" sok bajt okozott Kuronen kisasszony.

Kijött a béketűrésből a finn miniszterelnök, aki a március 18-án esedékes parlamenti választások után megújítani készül mandátumát. Az újságíróból kormányfővé lett Matti Vanhanen két esti lapot, az Iltalehtit és az Ilta-Sanomatot egyenesen az egykori NDK titkos rendőrségéhez hasonlította, amelyek magánélete részleteiben búvárkodtak.

Vanhanen 2005-ben vált el két gyermeke stewardess anyjától. Magánélete miatt azonban már négy éve, kormányfővé való kinevezése óta folyamatosan terítéken van.


Matti Vanhanen finn kormányfő

Félénk és szeret fát vágni

A politikus azt állítja magáról, hogy a legjobban fát vágni szeret, és a háza körül tenni-venni. Magát nemcsak egyszerűnek, hanem félénknek állítja be. Kezdetben szemrebbenés nélkül lenyelte azokat a cikkeket, amelyek akár válásáról, akár Tanja Karpela volt finn szépségkirálynőhöz és kulturális miniszterhez fűződő gyengéd kapcsolatairól írtak.

Így volt ez egészen addig, amíg össze nem jött Susan Kuronennel, egy három gyermekes elvált asszonnyal. Találkozásuk 2006 januárjában példátlan médialázt indított el Finnországban.

A bulvársajtó érdeklődése csak fokozódott, amikor a kormányfő bevallotta: barátnőjével egy társkereső internetes portálon ismerkedett meg. Előzőleg ugyanis Vanhanen azt állította, hogy véletlenül elegyedtek szóba, bevásárlás közben.

Nokia

2006 szeptemberében aztán a kormányfő egy SMS-ben közölte Susannal, hogy mindennek vége, miután az asszony a sajtó elé tárta viszonyuk részleteit. A szakítás módja a Nokia hazájában különösen óriási port vert fel.

Az egykori kedves azonban még nem fejezte be a dolgot: a közelmúltban jelent meg könyve A miniszterelnök barátnője címmel. Ebbe eredetileg mindennapi életük számos sztorija is bekerült volna.

A kiadó azonban, nem kis "nyomás" hatására részben kihúzta a kötetből Susan és az egy finn női magazin olvasói által 2005-ben az ország "legszexibb köztisztviselőjének" választott Vanhanen levelezésének egy részét.

A finn nép megvédi a kormányfőt

Vajon miképp hat ki mindez a kormányfő politikai karrierjére? Erkki Karvonen egyetemi tanár, a média és a politikai kommunikáció szakértője szerint Vanhanen nőügyei összességükben "nullszaldóra" jönnek ki.

Egyik oldalról némiképp színesítik viszonylag színtelen személyiségét, másfelől viszont nem kedvező, hogy nőfalónak mutatják be. Ha azonban a miniszterelnök jól végzi a dolgát, az emberek fütyülnek a magánéletére, amelyet normálisnak tekintenek egy elvált ember esetében.

A professzor igazát támasztja alá az is, hogy a napokban 58 ezren írtak alá Finnországban egy petíciót, amelyben arra szólítják fel Susan Kuronent: ne nyilatkozzon a továbbiakban kettejük életéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!