Eleonóra
-1 °C
2 °C

Irán elengedett három finnt

2007.06.06. 18:42
Szombaton három finn állampolgárt vettek őrizetbe az iráni hatóságok, ám most Teherán elismerte: a finnek tévedésből léptek iráni területi vizekre.
Az iráni hatóságok elengedték azt a három finn állampolgárt, akiket azon a címen vettek őrizetbe szombaton, hogy megsértették az ország területi vizeit - közölte szerdán a finn külügyminisztérium.

Mindhárman a Nokia-Siemens Networks mobiltelefon-gyártó cég alkalmazottjai, és az Egyesült Arab Emírségekben, a cég dubaji kirendeltségén dolgoznak. Mint a cég szóvivője szerdán elmondta, a három finn dolgozó, rendes évi fizetett szabadságát töltve, horgászatra indult egy kis hajón a Perzsa (Arab)-öböl vizein. Az Abu Músza-sziget közelében tartózkodtak a múlt szombaton, amikor az iráni parti őrség feltartóztatta, majd őrizetbe vette őket. A Hormuzi-szoros bejárata közelében fekvő sziget két másik kis szigettel együtt vita tárgya Irán és az Egyesült Arab Emírségek között. (Ténylegesen Irán ellenőrzi, de az Egyesült Arab Emírségek is magának követeli őket.)

Pasi Tuominen, a finn külügyminisztérium tanácsosa elmondta, hogy az iráni hatóságok elismerték, hogy a finnek tévedésből léptek iráni területi vizekre. Pasi Tuominen ezt azután jelentette be, hogy Reza Nazarahari, Irán Helsinki nagykövete találkozott Pertti Torstila finn külügyi államtitkárral.

Egy németet és franciát egy évig tartottak fogva

Tavaly egy német és egy francia állampolgár került hasonló helyzetbe. Ők is az Abu Músza-sziget közelében horgásztak, őket is őrizetbe vették "az iráni felségvizek megsértéséért". Több mint egy év múltán szabadultak csak. Két svéd állampolgár ellen kémkedés vádját emelték 2006-ban, mert állítólag titkos iráni katonai létesítményeket fényképeztek az öböl egyik, iráni fennhatóság alatt álló szigetén. Egy év múlva "kegyelmet" kaptak, és távozhattak Iránból.

Ez év márciusában a brit haditengerészet, illetve tengerészgyalogság 15 tagját fogták el az irániak az öböl északi részén, a Satt-el-Arab folyó torkolatában, szintén azzal az indoklással, hogy az illetők megsértették Irán területi vizeit. A kémkedés gyanúját is hangoztatták Teheránban. Tizenhárom nap múltán, erőteljes nyugati tiltakozás hatására az irániak elengedték foglyaikat. Brit részről mindvégig határozottan tagadták, hogy az Irakban szolgálatot teljesítő brit járőrosztag behatolt volna Irán területi vizeire.

Utólag kiderült...

Miután a brit haditengerészek, illetve tengerészgyalogosok már biztonságban voltak, a Sky News brit hírtévé felfedte, hogy az osztag valóban gyűjtött hírszerzési adatokat Iránról. A hírcsatorna szerint ezt maga az alakulat parancsnoka, Chris Air százados mondta, akit a Sky News stábja több járőrbevetésre is elkísért. A riport még a csapat elfogása előtt készült, de a katonák biztonsága érdekében a tévétársaság kiszabadulásukig nem sugározta.