Konstantin
12 °C
25 °C

Képek csatája

2001.01.09. 16:27
A német külügyminiszter radikális szélsőbalos múltjáról készült, kompromittálónak szánt fotósorozat körüli botrányban elhíresült Bettina Röhl most a német köztársasági elnöknek írt levelet, melyben azt kéri, indítsanak vizsgálatot Joschka Fischer ellen gyilkossági kísérlet miatt.

Bettina Röhl Bettina Röhl, a börtönben öngyilkos lett terrorista, egyben a RAF-alapítótag Ulrike Meinhof lánya 27 oldalas levelet is írt Johannes Rau német köztársasági elnöknek, melyben azt kéri, indítsanak vizsgálatot Joschka Fischer ellen gyilkossági kísérlet miatt - értesült a der Spiegel.

Ez a vád a legújabb azok között, melyeket a Budakesziről elszármazott politikus elleni hadjáratban a terrorista lánya felhozott.

'76 május tizedikén a rendszerellenes, szélsőbalos alakulat, a spontik (nevük a spontán szóból származik) Frankfurt belvárosában kezdett akcióba. Ulrike Meinhof halála miatt tüntettek, a rendőrséget okolva a nő öngyilkosságáért.

Mi az a RAF?
Rote Armee Fraktion, azaz Vörös Hadsereg Frakció, részletek például a Lövés Utáni Csend című filmben.
Az akció utcai harcokba csapott át, melynek során egy Molotov-koktél miatt súlyos sérüléseket szenvedett a szélsőségesek ellen fellépő egyik rendőr.

Bettina Röhl szerint nem kétséges, hogy mivel Fischer az extérmisták vezérfigurája volt, felelős a rendőr sérülései miatt, azaz gyilkossági kísérlet miatt bíróság elé kell állítani.

Röhl azt írta, hogy további, Fischer múltjával kapcsolatos bizonyítékok vannak a birtokában, azonban szavain kívül semmivel sem tudja alátámasztani vádjait.

A bocsánatkérés elég lenne

A német külügyminiszter kedden a sajtó nyilvánossága előtt tárgyalt Rainer Marx volt rendőrrel, aki a frankfurti akcióban az anarchisták ellen küzdött.

A most 48 éves volt rendőr elmesélte, hogyan verték össze az '73 április hetedikei demonstráción. Azt azonban nem tudta megerősíteni, hogy Fischer valóban a támadói között lett volna.

Villámakció volt, minden olyan gyorsan történt - nyilatkozta Marx. Amennyiben azonban Fischer is a támadók között volt, akkor a bocsánatkérést nem rossz ötletnek tartja a volt rendőr.

Marx ugyanis felismerte magát az egyik fényképen, amely a kérdéses demonstráción készült, és amelyiken feltételezhetően a fiatal anarchista Fishcer is szerepel.

A 25 éve már minden visszhang nélkül leközölt fényképeket Bettina Röhl ötszámjegyű összegért adta el (márkában értendő) a Sternnek. Megkereste a Frankfurter Allgemeine Zeitung ma már nyugdíjas fotósát, aki csak a képek másolási díját, darabonként negyven márkát kért tőle, majd végigjárta a német lapokat.

Lélektan
Bettina Röhl 14 éves volt, amikor terrorista édesanyja felakasztotta magát a börtönben, és a politika miatt tönkretett gyermekkora miatt valószínűleg gyűlöl mindent, aminek a baloldalhoz köze van.
A Stern és a Bild vevő volt a fekete-fehér, szürkületben készült, homályos képekre, de a Bild nem fizetett, amikor kiderült, hogy egyáltalán nem exkluzívak a képek és ráadásul nem is Röhl tulajdonában vannak.

A fotón az anarchisták körbefognak és ütnek egy rendőrt. A támadók között van egy fekete bukósisakos alak is, akiről nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy valóban Fischer-e. Ennek ellenére Fischer elismerte, hogy elképzelhető: őt ábrázolják a felvételek, bár ő erősen rövidlátó, a képen látható alak pedig nem visel szemüveget.

Vádlottak padjára kerülhet a vádló

Az újból leközölt fényképek azonban Röhl ellen fordulhatnak: sajátjaként adta el, pedig csak másolatot kért a Lutz Kleinhanstól, a frankfurti fotóstól, akivel nem is közölte, milyen célra szánja az anyagot. A Fischert a verekedésen ábrázoló kópiája sem az övé, hanem a Tagesschau archívumából kérte ki. Így az újságírónő maga fog a bíróság elé állni szerzői jogok megsértése miatt.

Fischer a Spiegelnek adott interjújában hangsúlyozta: soha nem volt dolga Molotov-koktéllal, de ez nem is újdonság az olvasók számára, hiszen már '98-ban kijelentette ugyanezt, amikor először beszélt harcos múltjáról.

Azt is elmondta, hogy akkor fordult el a szélsőséges mozgalomtól, amikor a Tel Avivból Párizsba tartó gépet eltérítették '76-ban. A terroristák gépeltérítés során különválasztották a zsidó utasokat a nem zsidóktól. Azon töprengtem, hová fog ez vezetni. Hisz ez borzalmas! Rájöttem, hogy azok, akik az előző generáció múltját megtagadva antifasiszta mozgalmat indítottak, ugyanolyanok lettek, minta a nemzetszocialisták voltak.

A német sajtó nem fordult az egyébként igen népszerű politikus ellen. A Süddeutsche Zeitung megjegyzése jellemzi, hogyan fogadták a Fischer elleni vádakat: a zöldek és a köztársaság életében van fontosabb kérdés, mint egy 27 évvel ezelőtti verekedés részletei - vonja le a következtetést a lap.