József, Bánk
-6 °C
0 °C

Fischert tanúként hallgatják meg

2001.01.16. 12:02
Joschka Fischer német külügyminisztert reggel kilenc harmincra idézte be a frankfurti bíróság, hogy az 1975-ös bécsi OPEC-konferencián történt merénylettel kapcsolatban tanúskodjék - adta hírül a dpa. A politikusnak nem kötelező vallomást tennie: a kormány tagjaként a német büntetőtörvénykönyv első könyvének ötvenedik paragrafusa szerint mentességet élvez.
Fischernek eredetileg tavaly decemberben, Berlinben kellett volna videoszalagra mondania vallomását Berlinben, a politikus azonban arra kérte a bíróságot, hogy halasszák januárra a meghallgatást, mert személyesen szeretne a bíróság elé lépni, és erre karácsony előtt nem lett volna módja - indokolta.

Egy képen a terroristával
A politikus annak ellenére megjelent a bíróság előtt, hogy törvény szerint nem kötelező vallomást tennie: a kormány tagjaként a német büntetőtörvénykönyv első könyvének ötvenedik paragrafusa alapján mentességet élvez.

Valószínűleg azért döntött így a magyar származású politikus, mert tudta: ha a nyilvánosság kizárásával, videoszalagon tanúskodik, azt fogják róla hinni, hogy titkol valamit.

Fischer és a per elsőrendű vádlottja, Hans-Joachim Klein a hetvenes években egy szélsőbaloldali anarchista csoport tagjaként tevékenykedett Frankfurtban. Fishcer a tel-avivi gépeltérítés után elfordult a mozgalomtól, Klein viszont később csatlakozott a Lázadó Sejtek akciócsoporthoz, és részt vett a bécsi OPEC-merényletben is. A frankfurti bíróság most tömeggyilkossággal vádolja.

Negyed század elteltével találkoztak újra délelőtt fél tízkor a frankfurti bíróság 165 C termében. Hogy a két férfi sorsa mennyire különbözően alakult, már a ruházatukon is meglátszott: Klein maradék támogatói segítségével sebtében összeállított, szedett-vedett ruhában jelent meg, míg Fischer tökéletesen elegáns államférfiként.

A szerepek ugyanilyen világosak: a vádlottak padján a volt terrorista, tanúként pedig a zöldek külügyminisztere jelenik meg.

A helyzet sajátos, hiszen még soha nem tanúskodott ilyen magas rangú államférfi bíróság előtt Németországban, különösen nem egy terrorista ügyében.

Mi köti össze Fischert és Kleint?

Klein az első kihallgatások során azt mondta, Fischer inspirálta őt, és a barátjának nevezte a jelenlegi minisztert.

Joschka Fischer és Hans-Joachim Klein 1969-ben találkozott először - emlékeztet a Spiegel. A két fiatalember kezdetben együtt harcolt a szélsőbalos mozgalomban, nem volt olyan diákakció, amelyről hiányoztak volna. Mindketten csatlakoztak a Revolutionärer Kampf (RK), magyarul Forradalmi Harc nevű szervezethez. Az RK-nak egyébként tagja volt több mára híressé lett személy is: Daniel Cohn-Bendit politikus, a koszovói ENSZ-különmegbízott Tom Koenigs vagy Thomas Schmid, a Hamburger Morgenpost későbbi főszerkesztő-helyettese. Csakhogy Kleinnal ellentétben ők nem léptek a terrorizmus útjára.

Klein ismeretei kapóra jöttek a kevésbé gyakorlatias egyetemistáknak: tudott például autót szerelni, és egy sor olyasmit, amit az egyetemen nem tanítanak.

Joschka Fischer is igénybe vette Klein segítségét: Klein megjavította Fishcer VW-jét. Erről a javításról is beszél majd várhatóan Fischer, ugyanis, mint később kiderült, Klein ezzel a kocsival fegyvert szállított. Fischer azt állítja, hogy nem tudott a dologról, de alátámasztani semmivel sem tudja állítását.

Fischer és Klein több akcióban is részt vett. Többek között abban az 1973-as frankfurti megmozdulásban, amelyről a Süddeutscher Zeitungban fényképet is leközöltek, és amelyen a két, - kivételesen jól felismerhető - férfi egy rendőrt támad meg.

Elváltak útjaik

Fishcer és Klein útjai 1973 után váltak szét véglegesen. Fischer - mint a Spiegelnek adott interjúban is nyilatkozta - akkor fordult el a szélsőbalos csoporttól, mikor a Tel Avivból Párizsba tartó gépet eltérítették '76-ban. A terroristák ugyanis különválasztották a zsidó utasokat a nem zsidóktól, Fishcer pedig akkor rájött, hogy azok, akik az előző generáció múltját megtagadva antifasiszta mozgalmat indítottak, ugyanolyanok lettek, minta a nemzetszocialisták voltak.

Klein ellenben egyre jobban eltávolodott a legálisoktól: 1974-től a Forradalmi Sejtek (RZ) tagja lett. Egyre többször vett részt titokban véres terrorcselekményekben. A vádak szerint Klein többek között lopott valutát váltott a terroristáknak, és ő bérelt lakást számukra.

Fischer és a többi sponti 1975 novemberében hallott róla utoljára. Síelni megy az Alpokba, mondta a barátainak, ám hamarosan az újságban látták viszont a fényképét: az OPEC-épülete előtt fényképezték le, hogy elszállítják a súlyosan megsebesült Kleint.