Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Közzéteszik a halott Szaddám-fiúk fotóit

2003.07.24. 10:00
Az USA közzéteszi a halott Szaddám-fiúk fényképét - jelentette be a védelmi miniszter. Muhammad Szaid asz-Szahaf korábbi tájékoztatási miniszter szerint Udaj és Kuszaj sok rosszat tett az iraki néppel. Az Udajt és Kuszajt elfogó 101-es légi szállítású hadosztály emberei közül hárman vesztették életüket egy golyószóró- és rakétatámadásban.
Az Egyesült Államok fényképeket tesz közzé Szaddám Huszein bukott iraki elnök két fiának holttestéről. Ezt Donald Rumsfeld védelmi miniszter harangozta be szerdán Washingtonban, hozzátéve: a fotók meggyőzhetik az iraki lakosságot, hogy Udaj és Kuszaj csakugyan nincs az élők sorában. A volt iraki tájékoztatási miniszter úgy vélte, hogy a két fivér halála nem vet véget az amerikai katonák elleni mindennapos támadásoknak, mert ezek mögött nem ők álltak.

Három amerikai katona halála
Újabb három amerikai katona vesztette életét Irakban - a 101-es légi szállítású hadosztály embereit csütörtökön észak-iraki területen érte golyószóró- és rakétagránát-támadás. A hírt az amerikai haderő egyik szóvivője jelentette be. A katonák konvojban haladtak a Moszultól délre fekvő Kajjara település felé. A támadók veszteségeiről nem érkezett jelentés. A helyszínen páncéltörő rakétagránátokat és Kalasnyikov-gépkarabélyokat találtak a merénylet után. Az amerikai 101-es hadosztály hajtotta végre kedden Szaddám Huszein két fiának, Udajnak és Kuszajnak halálát okozó katonai akciót Moszulban. Egy eddig nem ismert iraki szervezet bosszút esküdött megölésükért, de nem lehet tudni, hogy a három katona halála összefüggésben van-e a keddi hadi sikerrel. Az azonban tény, hogy szerdán szintén halálos kimenetelű támadás érte a 101-eseket. A csütörtöki esettel 44-re emelkedett az iraki háború május elsejei lezárása óta meggyilkolt amerikai katonák száma.

Muhammad Szaid asz-Szahaf (aki a háború alatt az Ali-bohóc gúnynevet érdemelte ki végtelenül irreális hadijelentéseivel és ékesszóló modorával) az abu-dzabi tévében elismerte, hogy a Szaddám-fiúk sok rosszat tettek, amivel az irakiakat elidegenítették maguktól és a rendszertől.

Egyébként annak a moszuli villának a tulajdonosát, ahol az amerikaiak a két fivéren rajtaütöttek, szomszédjai máris kiközösítik. Azzal gyanúsítják ugyanis Navaf Mohamed ez-Zajdán sejket, aki az AP szerint Szaddám egyik unokatestvére, hogy ő adta fel Udajt és Kuszajt.

Ha ez igaz - amit az amerikai tisztségviselők sohasem fognak megerősíteni -, akkor a sejk egy csapásra gazdagabb lesz 30 millió dollárral. Az amerikai megszálló hatóság ugyanis 15-15 milliót ígért a két Szaddám-fiú nyomára vezető információért. Maga Szaddám 25 milliót ér.