Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nem kapnak fizetésemelést a német honatyák

2008.05.20. 18:29
A köztisztviselők bérékhez akarták igazítani a képviselői fizetéseket, hat százalékkal növelték volna a parlamenti politikusok juttatásait, de a közvélemény felháborodása elrettente a nagykoalíció pártjait a tervtől.

A német kormánykoalíció súlyos kudarcaként értékelték és a leghatározottabban üdvözölték az ellenzéki pártok kedden, hogy lekerült a napirendről a parlamenti képviselők rendkívüli fizetésemelésének terve.

Az ezzel kapcsolatos döntést nem sokkal korábban jelentette be a konzervatív CDU és szociáldemokrata SPD alsóházi frakcióvezetője, Volker Kauder és Peter Struck, elismerve, hogy az emelés a jelenlegi körülmények között - úgymond - nem képviselhető. "Elvben helyesnek tartjuk azt, hogy a parlamenti képviselők javadalmazása a szövetségi bírák és önkormányzati köztisztviselők illetményéhez igazodjék.

Az emelést azonban jelenleg nyilvánvalóan nem lehet megmagyarázni a közvéleménynek" - fogalmazott a konzervatív politikus, aki emiatt azt javasolta az uniópártok, azaz a CDU és a CSU képviselőinek, hogy a Bundestag jövő heti ülésén ne szavazzák meg a fizetésemelésükre vonatkozó előterjesztést.

Peter Struck, akinek pártjában a leghangosabb volt a zúgolódás az újabb fizetésemelés ellen, kijelentette: a közéletben hetek óta zajló vitára való tekintettel egy ilyen lépés "nem vihető keresztül".

A két kormánypárt május elején sebtében egyezett meg abban, hogy a tavaly novemberi, 9 százalékos emelés után további 6 százalék rendkívüli fizetésemelésre tesz javaslatot. Mindezt azzal indokolta, hogy a rendkívüli emeléssel követni kívánják a közszolgálati szférában a szakszervezetek által kiharcolt béremelés mértékét. Ezzel a honatyák fizetése 2010-ig mintegy 15 százalékkal emelkedett volna.

A javaslatot a közvélemény körében rendkívüli felháborodás fogadta, felmérések szerint a lakosság csaknem 90 százaléka a fizetésemelés ellen foglalt állást. Az ellenzéki pártok - noha képviselőik jövedelme is emelkedett volna - az első pillanattól kezdve elítélték a kormánypártok kezdeményezését, most pedig egyhangúan üdvözölték annak visszavonását.

Guido Westerwelle, a liberális szabaddemokraták vezetője szerint a történtek ismét bizonyították a kormánykoalíció pártjainak kapzsiságát és életidegen szemléletét. Hasonlóan nyilatkoztak a Zöldek vezetői, akik szerint a kormánypártok egyáltalán nincsenek tisztában az országban uralkodó szociális realitásokkal. A Baloldal pártja pedig arra mutatott rá: a kormánykoalíció képviselői olyan időben akartak fizetésemelést kiharcolni, amikor nincs megállapodás a minimálbér bevezetéséről, s hivatalos adatok szerint egy kisebb réteg gazdagodásával szemben erősödik az elszegényedés az országban.

Megfigyelők szerint a koalíció visszakozását a közelgő választások előtti népszerűség-vesztés, illetve az attól való félelem magyarázza. Erre utal az a konzervatív forrásból származó értesülés is, amely szerint az esetleges fizetésemelés terve legkorábban csak a jövő őszi választások után kerülhet elő.