Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Búvárrobot kutatja a roncsokat

2004.01.04. 15:05
Hatvan, nem azonosítható személy maradványait emelték ki mostanáig a Vörös-tengerből a szombaton lezuhant egyiptomi repülőgépen utazott áldozatok közül, közölte a francia külügyminisztérium politikai államtitkára.
A francia és az egyiptomi hatóságok vasárnap megállapodtak abban, hogy francia orvos szakértőkből álló csoport indul Sarm-es-Sejkbe a személyazonosságok megállapításához szükséges DNS-tesztek elvégzésére, mert a tengerből kiemelt áldozatok kiléte a testmaradványokból nem állapítható meg - tette hozzá Renaud Muselier.

Az egyiptomi Flash Airlines magán légitársaság Boeing 737-es gépe röviddel a felszállás után zuhant a Vörös-tengerbe, Sarm-es-Sejk közelében. A szerencsétlenséget a repülőgépen utazó 148 ember közül senki sem élte túl. Az áldozatok túlnyomó többsége - 133 személy - francia turista volt. A párizsi hatóságok és az egyiptomi polgári légiforgalmi miniszter, Ahmed Safik egyaránt kizárták, hogy merénylet történt volna. A tragédiát valószínűleg műszaki hiba okozta.

A repülőgép roncsainak felkutatásában segítő francia búvárrobot érkezett vasárnap Sarm-es-Sejkbe. A 400 méteres mélységig merülő Breguet Atlantique a szerencsétlenség körzetében kutat majd a tengerfenéken a gép és az áldozatok maradványai után. A roncsok és a fekete doboz helyzetének meghatározásában fog segíteni radarrendszerének köszönhetően a Dzsibutiból érkező Tourville fregatt is, amely hétfőn fut be az egyiptomi fürdőváros kikötőjébe.

Svájcból kitiltották a Flash Airlinest

Svájc légterét már több mint egy éve nem veheti igénybe az egyiptomi Flash Airlines magán légitársaság, amelynek Boeing 737 gépe szombaton a Vörös-tengerbe zuhant 148 ember halálát okozva.

Célestine Perissinotto, a szövetségi polgári repülésügyi hivatal szóvivője a svájci televízió német nyelvű csatornájának szombat éjszaka nyilatkozva elmondta: a Flash Airlines gépei már 2002 októbere óta nem léphetnek be a svájci légtérbe, és nem vehetik igénybe az alpesi ország repülőtereit.

Akkor azért hozták meg a tiltó rendelkezést, mert a társaság egyik járatán váratlan ellenőrzést végezve "komoly hiányosságokra" bukkantak a svájci légügyi hatóságok. A szóvivő nem taglalta, hogy az egyiptomi cég mely svájci légi közlekedési biztonsági szabályoknak nem felelt meg.

A több mint egy évvel ezelőtt hozott döntés lehetőséget adott arra, hogy ha a Flash Airlines igazodik a svájci légi közlekedési normákhoz, feloldják a tiltó rendelkezést. Az egyiptomi társaság azonban azóta sem jelentkezett légtérhasználati engedélyért.