Ágnes
-1 °C
2 °C

Máris csalást emlegetnek a demokraták

2004.10.19. 11:33
Hálózati hiba akadályozta a floridaiakat szavazataik korai leadásában. A 2000-ben botrányos körülmények között elnököt választó államban a két hetesre elnyújtott szavazástól remélték, hogy problémamentes lesz a választás. A demokraták republikánus trükköt látnak a hálózat hibájában.
Még két hét van az amerikai elnökválasztás hivatalos napjáig, Floridában azonban máris gondok akadtak a szavazással, jelentette az AP. A 2000-es választáson emlékezetes újraszámlálásokat produkáló államban idén a szavazás gördülékenyebbé tétele érdekében már hétfőn elkezdődött a szavazás, ám a számítógépes rendszer hibája miatt azonnal fennakadásokkal.

Demokrata paranoia

Tizennégy floridai szavazókör kapcsolata szakadt meg a választói adatbáziszserverekkel, jelentősen lassítva a szavazók adatainak ellenőrzését. A hat-hét órás kimaradás idején a szavazók adatait telefonon kellett egyeztetni a választási központtal, ez két-három órás sorokat eredményezett a szavazóhelyiségeknél.

A választásokon eluralkodott a paranoia, ezt jelzi az is, hogy bár a hiba párthovatartozásra tekintet nélkül lassította a szavazást, John F. Kerry kampánystábjának egyik helyi választási megfigyelője máris csalást emlegetett. "Megismétlődik a 2000-es választás, a helyi kormányzat mindent megtesz azért, hogy Bush maradhasson hatalmon", jelentette ki Sally Zwanger a Florida Sun-Sentinel című helyi lapnak. Zwangert az szomorította el a leginkább, hogy Kerry több támogatója is feladta a várakozást, mielőtt még leadhatta volna szavazatát.

Két hét talán elég lesz

Zwangerénél érthetőbb a fölöslegesen várakozók felháborodása. Bár Floridának négy éve lett volna a 2000-ben leszerepelt lyukkártyás szavazógépek cseréjére, a helyettük bevezetett számítógépes rendszer nem hibátlan. Már jóval a választások előtt számos hibára derült fény, egy helyi választás adatai például mindenestül elvesztek.

A kimaradások ellenére a következő két hét elegendő lehet valamennyi floridai polgárnak arra, hogy leadja szavazatát. Floridához hasonlóan Texasban, Coloradóban, Arkansasban, Iowában, Nevadában, Ohióban és Új-Mexikóban is megkezdődött a szavazás. Az előrehozott szavazás célja pont az esetleges hibák miatti fennakadások áthidalása.