Emőke
-4 °C
9 °C

Botrányba fulladhat a floridai szavazás

2004.10.27. 14:39
A demokrata hívek elrettentésére készülnek a republikánusok Floridában, vélik a demokraták. Bush pártja tagadja, hogy törvénytelenségre készülne, de elismerte, hogy kétségbe kívánja vonni az újonnan nyilvántartásba vett választók regisztrációját. Több államból jelentettek ugyanis választási csalásra utaló többszöri regisztrációkat.
Megzavarnák a fekete többségű floridai körzetekben a szavazást a republikánusok, írja a BBC. A brit közszolgálati hírtelevízió egyik riportfilmje szerint a Republikánus Párt jacksonville-i központjában 1886 fekete választópolgár nevét listázták ki.

Kékcédulás félelmek

A párt nem titkolt szándéka szerint meg kívánják kérdőjelezni a listán szereplők szavazati jogát. Az amerikai választásokon a szavazópolgároknak előzetesen regisztrálniuk kell magukat. Elvileg a regisztráció folyamán ellenőrzik, hogy a jelentkező szavazhat-e a választásokon, idén azonban rekordszámú új regisztráció érkezett.

Pont ezért a nyilvántartásba vétel során hibák is akadhattak, ezért mindkét párt, de főleg a repiblikánusok az újonnan regisztráltak szavazati jogának megkérdőjelezésére készülnek. (Több államban is gyanúsan sok új regisztráció született, az újonnan regisztráltak többsége demokrata szavazónak vallotta magát. Szinte minden államban rengeteg példát találtak többszöri regisztrációkra, mely akár többszöri szavazást is valószínűsíthet.)

Elriasztanák a demokratákat

Mivel azonban a floridai listán szinte kizárólag afroamerikaiak szerepelnek, a demokraták szerint a párt megsértette a választási törvény a faji alapú megkülönböztetést tiltó passzusait. A demokraták szerint a republikánusok célja a jellemzően demokrata szavazótábor elriasztása.

A republikánusok jacksonville-i szervezete tagadja ezt. Mindy Tucker, a párt floridai kampányszóvivője szerint a listát csak azért állították össze, hogy a frissen regisztrált választóknak kampányanyagokat küldhessenek.