Ágnes
-1 °C
2 °C

Ashcroft futni hagyja a terroristákat?

2004.06.03. 16:01
Bár az FBI és az Illinois-i ügyészség szerint is nyilvánvaló terrorista kapcsolatai vannak, az igazságügyi minisztérium szabadon engedte a huszonhetedik legkeresettebb terroristát. A minisztérium a nyomozati eszközök lelepleződésétől tart, bár erre megoldást jelenthetne a zárt tárgyalás.
Nabil al-Marab, aki egykor az FBI huszonhetedik legkeresettebb terroristájaként ült előzetes letartóztatásban, szabad - írja az AP. A szíriai illegális bevándorló az FBI nyomozati adatai szerint egy üzemanyagszállító teherautót tervezett felrobbantani a New York-i Lincoln vagy a Holland alagútban. A férfit a szeptember 11-i terroristavadászat során elsőként felszámolt detroiti al-Kaida sejttel is kapcsolatba hozták.

Gyanús kapcsolatrendszer

Az igazságügyi minisztérium ennek ellenére arról biztosította a Marab bevándorlási ügyében döntő bírót, hogy a férfinak semmiféle kapcsolata nincs a terrorizmussal. Az ügyészséget is felügyelő minisztérium elutasította az Illinoisi vádhatóság indítványát is, mely szintén terrorizmus miatt állította volna bíróság elé Marabot. A férfit kitoloncolták, és most szabadon élhet Szíriában - írja az AP:

A férfi az FBI értesülései szerint nem csak öngyilkos merényletet tervezett, de kapcsolatban ált azzal a bostoni arab taxisoförrel, akit a jordániai hatóságok 1999 decemberében fogtak el. Raed Hijazi a milleniumi szilveszteren akart felrobbantani egy főként amerikaiak látogatta hotelt a jordán fővárosban. Marab kapcsolatban állt egy al-Moszul, azaz főnök néven emlegetett chicágói férfival is, aki szállást szerzett neki Detroitban, a később elítélt terroristáknál.

Védik forrásaikat

Marab ráadásul saját bevallása szerint a kilencvenes évek első felében olykor havi kétszázezer dollárt is elérő összegben támogatta az afganisztáni terroristaképző bázisokat. A férfi maga is több kiképzésben vett részt - írja az AP FBI-forrásokra hivatkozva.

"Nehéz elhinni, hogy az FBI huszonhetedik legkeresettebb terroristája esetén az a legjobb megoldás, ha kitoloncoljuk egy a terrorizmust támogató országba" - jelentette ki a szenátus jogi bizottságának egyik demokrata tagja, Charles Schumer New York-i szenátor. Az igazságügyi minisztérium szerint azonban mégiscsak a terroristák büntetlen eleresztése a megoldás, mivel a vádlottakat csak az informátorok és a titkosszolgálati eszközök felfedésével lehetne elítélni. Az eljárás kritikusai szerint azonban erre megoldást jelenthetne a titkosított eljárás, vagy a katonai bíróság előtti zárt tárgyalás.